Češki milijarder kupuje britanski Royal Mail star više od 500 godina

Pixabay.com
Royal Mail, Foto: Pixabay.com

Vlasnik Royal Maila prihvatio je ponudu za preuzimanje tvrtke vrijednu 4,14 milijardi eura od češkog milijardera Daniela Křetínskýja. To je jedna od najstarijih britanskih institucija i po prvi put se prodaje stranom vlasniku.

International Distribution Services, u čijem je vlasništvu poštanska služba, objavio je da je prihvatio 4,32 eura po dionici od Křetínskýjevog EP Groupa.

Dogovor je uslijedio nakon nekoliko burnih godina za tvrtku Royal Mail, koja je privatizirana 2013. Pretrpjela je nagli pad potražnje za svojim uslugama i zabilježila gubitak od 409,9 milijuna eura u godini koja je završila 31. ožujka, ali to je ipak nešto bolji rezultat nego prethodne godine kada je tvrtka izgubila 493,73 milijuna eura.

Prodaja dolazi u politički osjetljivom trenutku jer se Ujedinjeno Kraljevstvo sprema za izbore 4. srpnja. Predloženo preuzimanje bit će podložno reviziji nacionalne sigurnosti, vjerojatno od strane nove vlade. Ankete javnog mnijenja pokazuju da će Laburistička stranka pobijediti na svojim prvim izborima od 2005. i zamijeniti sadašnju konzervativnu administraciju.

Laburisti su se već jako zainteresirali za dogovor koji će imati posljedice za tisuće radnika i pružanje vitalne javne usluge.

U pismu upućenom Křetínskýju ranije ovog mjeseca, Jonathan Reynolds, poslovni glasnogovornik laburista, pozvao je EP Group da obeća da će zadržati sjedište Royal Maila u Ujedinjenom Kraljevstvu i da će surađivati ​​s radničkim sindikatom.

Křetínský se obogatio zbog europskih energetskih kompanija, maloprodaje i nogometnih klubova, prenosi CNN.

Procjenjuje se da je vrijedan 7,09 milijardi eura, prema Bloomberg Billionaires Indexu, i posjeduje 27 posto udjela u nogometnom klubu West Ham United.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari