Čepovi koji su povezani s bocama postali su obavezni

Pixabay.com
Čepovi, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Čepovi koji se ne mogu skinuti s jednokratnih plastičnih boca uvedeni su zbog direktive Europske unije (EU). Prijelazno razdoblje na takve čepove trajalo je tri godine, a od srpnja ove godine postali su obavezni.

Sve plastične boce za jednokratnu upotrebu do tri litre moraju imati čep koji je povezan s bocom. Bez obzira radi li se o vodi ili nekom drugom piću. Ovo pravilo ne odnosi se na posude s metalnim ili staklenim poklopcem.

Nova direktiva je dio paketa mjera koji je Europska unija usvojila već 2019., a cilj tih mjera je smanjenje količine plastičnog otpada.

Mnogi ljudi su nezadovoljni uvođenjem takvih čepova i kažu da im smetaju tijekom konzumiranja pića. Međutim, direktiva je postavljena prema raznim istraživanjima EU-a koja su pokazala da prirodu često zagađuju upravo plastični čepovi.

Slične žalbe pojavile su se i prilikom uvođenja poklopaca na limenkama koji se nisu odvajali od njih, ali danas je to postalo sasvim normalno. Moguće je da će i pričvršćeni čepovi biti tako prihvaćeni.

Bitno je naglasiti da se ni proizvođači pića ne slažu s novim pravilima pa su ih oštro kritizirali i prije nego što je direktiva usvojena.

Sudeći po rezultatima jedne studije čiju izradu je naručilo Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korištenja čepova koji su pričvršćeni na boce čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu, piše DW. Osim toga prelazak na nove procese u proizvodnom lancu znatno poskupljuje taj proces, posebice za srednje velika poduzeća.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari