BYD procjenjuje da mu se neto dobit u 2023. gotovo udvostručila

Pexels.com
Električno vozilo, ilustracija Foto: Pexels.com

Kineski proizvođač električnih vozila BYD procjenjuje da mu se neto dobit u 2023. godini gotovo udvostručila zbog povećanja prodaje i smanjena troškova.

Prema procjenama, neto dobit u 2023. bila mu je u rasponu od 29 milijarde do 31 milijarde juana, odnosno između 4,04 milijarde i 4,32 milijarde dolara, što bi predstavljalo povećanje za 74,46 do 86,49 posto u odnosu na 2022., pokazuje podnesak za burzu Shenzhen Stock Exchange.

Procijenjeni skok ipak je daleko blaži nego u 2022. kada je više nego upeterostručena, dosegnuvši 16,6 milijardi juana odnosno 2,3 milijarde dolara, prenosi Hina.

“Unatoč oštroj konkurenciji u industriji kompanija je postigla značajan napredak u profitabilnosti i pokazala snažnu otpornost”, objavili su iz BYD-a.

Rezultati su postignuti zbog nekoliko čimbenika koji uključuju “nagli rast” inozemne prodaje, povoljan odnos narudžbi i proizvodnih kapaciteta te sposobnost kontrole troškova u opskrbnom lancu, priopćila je kompanija sa sjedištem u Shenzhenu.

Na kraju prošle godine, BYD je pretekao Teslu, isporučivši kupcima 526.409 vozila, u usporedbi s Teslinih 484.507. U cijeloj 2023. kompanija je prodala 61,9 posto više automobila nego u 2022., oko 3,02 milijuna.

U siječnju 2024., BYD je u Indoneziji predstavio tri modela električnih vozila na baterije, ciljajući na vodeću poziciju na tržištu najvećeg gospodarstva jugoistočne Azije. Osim automobila, BYD-ovo poslovanje uključuje i prodaju elektroničkih komponenti za pametne telefone.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari