Bugarska odgađa naplatu naknada za ruski plin zbog Schengena

Pixabay.com
Zastave EU i Bugarske, Foto: Pixabay.com

Bugarska je odgodila naplatu tranzitnih naknada za ruski prirodni plin kako ne bi ugrozila željeno pristupanje Schengenu zbog mogućih prigovora Mađarske.

Naknade uvedene u listopadu trebala je plaćati ruska plinska kompanija Gazprom, ali to bi moglo utjecati na cijene ruskog plina u Mađarskoj i Srbiji, koji u te zemlje stiže preko Bugarske.

Bugarski izvori rekli su da Gazprom nije platio, a nije ni komentirao tranzitnu naknadu od deset eura po megavatsatu plina, prenosi Hina.

„Bugarska je vrlo blizu ulaska u Schengen i ne želi da zbog ove naknade bude u tome spriječena“, rekao je čelnik stranke GERB Boiko Borissov, čija stranka participira u Vladi Bugarske.  

Bugarska će se 1. siječnja 2024. službeno pridružiti europskom schengenskom prostoru, koji omogućuje prekogranično kretanje bez provjere putovnica između zemalja u skupini.

Nizozemska i Austrija blokiraju pristupanje Bugarske Schengenu od 2022. godine, podsjeća Hina. No nedavna medijska izvješća pokazuju da je Beč sada spreman ublažiti svoje stajalište.

Mađarski predsjednik Viktor Orban navodno je zaprijetio vetom na pristupanje Bugarske Schengenu ako Sofija ne ukine naknadu za ruski prirodni plin.

Borissov i predsjednik vladajuće liberalne stranke Kiril Petkov odlučili su pričekati odgovarajući mehanizam EU-a u vezi s naknadama za tranzit ruskog prirodnog plina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari