Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u godinu dana pao za 2,4 posto

Freepik.com
Industrija, ilustracija Foto: Freepik.com

Ukupan broj zaposlenih u industriji u prosincu 2023. u usporedbi sa studenim manji je za 0,5 posto, a u usporedbi s istim mjesecom godinu ranije za 2,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,6 posto, u rudarstvu i vađenju za 0,7 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom ostao na istoj razini.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda (8,1 posto), računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (5,4 posto), odnosno proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (3,9 posto).

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u popravku i instaliranju strojeva i opreme (1,7 posto) te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (1,2 posto).

Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je pao za 2,4 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 2,8 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije u godinu je dana najviše se smanjio broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda (29,8 posto), računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (13,5 posto), odnosno proizvodnji kože i srodnih proizvoda (10,1 posto).

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 6,8 posto, te popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 3,4 posto.

Broj zaposlenih u industriji tijekom cijele prošle godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 1,4 posto.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari