U Hrvatskoj lani bilo 225.975 aktivnih poduzeća, najviše u stručnim i tehničkim djelatnostima

Foto: Startup Stock Photos/Pexels

U Hrvatskoj je prošle godine bilo aktivno ukupno 225.975 poduzeća, koja su zapošljavala 1.253.197 osoba, pokazali su u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Od toga su najzastupljenija bila poduzeća u Stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (16,6 posto), Trgovini na veliko i na malo (15,7 posto), Građevinarstvu (12,6 posto) i Prerađivačkoj industriji (10,6 posto).

Najveći udio u ukupnom broju zaposlenih osoba imale su Prerađivačka industrija s 21,9 i Trgovina na veliko i na malo s 19,7 posto.

U ukupnom broju novonastalih poduzeća prošle su godine dominirale Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (16,5 posto), Građevinarstvo (15,3 posto) te Trgovina na veliko i na malo (10,1 posto).

U odnosu na prethodnu godinu, znatno je porastao broj novonastalih poduzeća u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (88,7 posto) zbog sve većeg broja poduzeća koja se bave proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, kao i u području djelatnosti Umjetnost, zabava i rekreacija (45,8 posto), unutar kojih je najveći broj povezanih sa sportom i rekreacijom.

Među poduzećima koja su u 2021. godini prestala postojati najviše je onih iz sektora Trgovina na veliko i na malo (17,4 posto), Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (17,1 posto) i Građevinarstvu (11,8 posto).

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari