Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u godinu dana pao za 2,3 posto

Pixabay.com
Industrija, ilustracija Foto: Pixabay.com

U hrvatskoj industriji u listopadu je bilo zaposleno 0,1 posto više ljudi nego u rujnu, dok je u usporedbi s listopadom lani broj zaposlenih pao za 2,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini porastao za 0,1 posto, u rudarstvu i vađenju je ostao na istoj razini, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pao za 0,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (2,9 posto) te u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (2,7 posto).

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 6,3 posto, u proizvodnji pića za 1,8 posto te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 1,5 posto.

Na godišnjoj razini, u listopadu je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju manji za 1,1 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 2,4 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda (26,1 posto), proizvodnji namještaja (osam posto) i proizvodnji kože i srodnih proizvoda (7,3 posto).

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (6,8 posto) i proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (4,8 posto).

Broj zaposlenih u industriji u prvih deset mjeseci ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 1,2 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari