Blaži pad aktivnosti u industriji eurozone u studenom

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Pad aktivnosti u industriji eurozone ublažen je u studenom, ali kompanije su ponovo smanjile broj zaposlenih, šesti mjesec zaredom, pokazalo je mjesečno izvješće S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone porastao je u studenom za 1,1 bod u odnosu na listopad, na 44,2 boda, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće za S&P Global. Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

„Studeni nije bio najljepši i to ne vrijedi samo za vremenske prilike već i za stanje u proizvodnom sektoru eurozone”, zaključio je glavni ekonomist HBOC-a Cyrus de la Rubia.

Čini se da je sektor potrošačke robe u nešto boljoj poziciji nego sektori intermedijarnih dobara. Takva je situacija uobičajena u recesijama kada značajan do osobne potrošnje obično ostaje stabilan”, dodao je De la Rubia.

Poboljšanje je uglavnom skromno i nema dinamiku koja je nužna, prenosi Hina, da bismo objavili uzlazni trend, upozorio je ekonomist HCOB-a.

Potražnja je oslabila 19. mjesec zaredom, ali rast indeksa ipak signalizira blaži pad. Istraživanje je također pokazalo da kompanije ne očekuju značajan oporavak jer su ponovo smanjile broj zaposlenih, šesti mjesec zaredom.

Indeks zaposlenosti pao je na najnižu razinu od kolovoza 2020. godine, kada su u cijelom svijetu na snazi bila pandemijska ograničenja, utvrdili su u HCOB-u.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari