Broj nezaposlenih u svijetu porast će za dva milijuna u 2024.

Pixabay.com
Posao, ilustracija Foto: Pixabay.com

Stopa nezaposlenosti u svijetu trebala bi blago porasti u 2024. godini, na 5,2 posto, pod utjecajem očekivanog povećanja broja nezaposlenih u razvijenim gospodarstvima, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Broj nezaposlenih porast će u novoj godini za dva milijuna i stopa nezaposlenosti bit će viša za 0,1 postotni bod nego u 2023, prognozirao je ILO u izvješću o svjetskim trendovima u zapošljavanju i socijalnim izgledima u 2024. godini, prenosi Hina.

“Prognoziramo skromno pogoršanje na tržištima rada, djelomično zato što gospodarski rast usporava diljem svijeta”, rekao je direktor odjela za istraživanje pri ILO-u, Richard Samans.

U skupini zemalja s visokim dohotkom stopa nezaposlenosti trebala bi u ovoj godini porasti na 4,7 posto, s 4,5 posto u 2023. godini, prognoziraju u ILO-u. U skupini zemalja s niskim i višim srednjim dohotkom trebala bi se zadržati na prošlogodišnjoj razini, a u zemljama s niskim srednjim dohotkom blago pasti.

UN-ova agencija za rad primjećuje i da je, nakon kratkotrajnog uzleta u razdoblju oporavka gospodarstava od pandemije, agregatna produktivnost rada naglo posustala i vratila se na niske razine zabilježene u prethodnom desetljeću.

“Tijekom razdoblja sporog rasta produktivnosti realni raspoloživi dohodak i realne plaće nerijetko su osjetljivi na iznenadne cjenovne šokove”, upozorava ILO.

U iduće dvije godine zaposlenost bi u zemljama s višim srednjim dohotkom trebala blago porasti, a u zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom trebala bi nastaviti trend snažnog rasta.

“Situacija je posebno zabrinjavajuća u zemljama s visokim dohotkom, gdje se očekuje pad zaposlenosti u 2024. i tek skromno poboljšanje u 2025.”, pokazuje izvješće ILO-a.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari