Bregovitoj Hrvatskoj stiglo i treće zlato s ovogodišnjeg Decantera

Bregovita Hrvatska/Prorsus PR
Nagrađeni pjenušac vinarije Furjan, Foto: Prorsus/PR

Vina Središnje bregovite Hrvatske na ovogodišnjem su Decanteru, najprestižnijem natjecanju vina na svijetu, osvojila čak 91 medalju – 50 brončanih, 38 srebrnih i tri zlatna odličja.

Nakon objave da su zlata zaslužila Vina Furjan, za pjenušac Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut, i Marija Kolarek za Graševinu berbe 2023. godine, nakon dopune registracije vinarije St. Jerome, naknadno je stigla vijest da je zlatom nagrađen i njihov Prestige Traminac.

„Uspjeh je to o kojem smo sanjali godinama. Težimo kvalitetnom višem segmentu vina i sustavno se razvijamo u tom smjeru. Naš Prestige Traminac mješavina je dviju berbi – izbornih berbi sušenih bobica iz 2021. i 2022. godine. Vino je izrazito slatko, no ima i potrebnu svježinu. Sommelieri ga trenutačno smatraju jednim od najfinijih desertnih traminaca u Hrvatskoj“, rekao je Karlo Kramar, direktor vinarije St. Jerome iz Međimurja. Ovo je nova vinarija, koja se razvila iz Podruma Štrigova.

Bregovita Hrvatska/Prorsus PR
Traminac Prestige, Vinarija St.Jerome, Foto: Prorsus/PR

Na svoj veliki međunarodni uspjeh ponosni su i u Vinima Furjan, koja od 2016. godine proizvodi pjenušce, a cilj joj je da do kraja iduće godine, čak 90 posto proizvodnje bude proizvodnja pjenušaca. Njihov zlatom nagrađeni pjenušac, natjecao se s najkvalitetnijim francuskim – i to onima iz regije Champagne.

„Naš pjenušac Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut jedini je pjenušac u Hrvatskoj koji je ove godine na Decanteru nagrađen zlatnim odličjem. Riječ je o velikom uspjehu, pogotovo kada osvijestimo činjenicu da se naš pjenušac borio u konkurenciji s pjenušcima iz slavnih vinarija, među kojima su i one iz francuske regije Champagne. Ovaj rosé pjenušac kruna je naše proizvodnje. Proizvodimo ga klasičnom metodom od sorte crni pinot. Zlatno odličje s Decantera otvara nam nove poslovne prilike“, rekao je Tomislav Furjan iz obiteljske vinarije Vina Furjan iz Babinca, kraj Varaždina.

Varaždinska se županija može podičiti još jednim zlatnim odličjem s Decantera – onim koji je Marija Kolarek osvojila za Graševinu berbe 2023.

Bregovita Hrvatska/Prorsus PR
Vina vinarije Kolarek, Foto: Prorsus/PR

„U dvadesetak godina koliko se bavimo vinima, nanizali smo dosta nagrada među kojima je i prošlogodišnja bronca s Decantera. Sve je to vodilo prema ovogodišnjem zlatu! Za tu prestižnu nagradu u šali kažemo da je najzaslužnija tuča. Naime, tuča nam je prošle godine nanijela veliku štetu. Na kraju smo brali grožđe samo u jednoj polovini vinograda, dakle urod je bio prepolovljen. Taj smo dio uroda uspjeli spasiti velikim trudom i ekološkim sredstvima“, rekao je vinar Stjepan Kolarek.

Predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar vinarije Polovanec, Miroslav Polovanec istakao je da su vremenske nepogode smanjile rod i broj vina u ovom kraju, pa samim tim i broj nagrađenih vina, ali da je kvaliteta – neupitan. 

Na natjecanje Decanter World Wine Awards pristiglo je više od 18.000 uzoraka vina iz cijeloga svijeta. Iz Hrvatske je nagrađeno 366 vina. Među njima je 91 vino iz Središnje bregovite Hrvatske.

Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija. Obuhvaća Grad Zagreb i osam županija. Na tom su području smještena vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari