Boeing kupuje Spirit AeroSystems za 4,36 milijardi eura

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Boeing je potvrdio da planira kupiti Spirit AeroSystems, proizvođača dijelova za zrakoplove, u ugovoru vrijednom 4,36 milijardi eura nakon višemjesečnih pregovora, u isto vrijeme tvrtka pokušava riješiti rastuću korporativnu i industrijsku krizu koja je negativno utjecala na njihovo poslovanje.

Iz Boeinga su rekli da je ukupna vrijednost posla, uključujući dug, oko 7,7 milijardi eura. Svaka obična dionica Spirita bit će razmijenjena za između 0,18 i 0,25 dionica Boeinga, što će rezultirati vrijednošću kapitala od oko 34,59 eura po dionici.

Airbus, također korisnik Spiritovih usluga, rekao je da će preuzeti osnovne aktivnosti u četiri tvornice dobavljača u SAD-u, Sjevernoj Irskoj, Francuskoj i Maroku, kao i manje aktivnosti u Wichiti, gradu u saveznoj državi Kansas. Europska zrakoplovna tvrtka se uključila zbog odluke Boeinga da otkupi svoju bivšu podružnicu, koja se bavila opskrbom Airbusa i drugih otkako se odvojila od Boeinga prije gotovo dva desetljeća.

Budući da aktivnosti povezane s Airbusom gube novac, tvrtka navodno traži kompenzaciju do 928,5 eura u zamjenu za preuzimanje tvornica koje proizvode strateške dijelove za zrakoplove A350 i A220.

Airbus je rekao da će od Spirita dobiti 519 milijuna eura kompenzacije, ovisno o konačnom dogovoru, dok će Spiritu platiti simboličnih 0,93 centa za imovinu.

Iz Spirita su poručili da također planiraju prodati svoje tvrtke u Prestwicku u Škotskoj i Subangu u Maleziji, tamo se proizvode neki od dijelova za Airbusove zrakoplove. Planira prodati i poslovanje u Belfastu u Sjevernoj Irskoj.

Iz Boeinga su, prenosi Reuters, priopćili da očekuju da će ugovor sa Spiritom biti potpisan do sredine 2025. godine.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari