Boeing i NASA lansiraju svemirsku kapsulu unatoč problemima s pogonom

Svemirska letjelica, Foto: John Boy/Pexels

Boeing i NASA svoju će svemirsku kapsulu Starliner lansirati u subotu, 1. lipnja, unatoč curenju u pogonskom sustavu letjelice, doznaje CNBC.

“Zadovoljni smo uzrocima koje smo identificirali kao odgovorne za to curenje”, rekao je Mark Nappi, potpredsjednik Boeinga i voditelj njihovog programa Commercial Crew, dodavši da znaju kako to riješiti zbog čega nije ugrožena sigurnost posade.

Ako se lansiranje svemirske letjelice ipak ne dogodi na planirani datum, određeni su i rezervni termini 2., 5. ili 6. lipnja.

Misija, poznata kao Starliner Crew Flight Test, trebala bi poslužiti kao posljednji veliki razvojni test kapsule dopremanjem dvojice NASA-inih astronauta na i s Međunarodne svemirske postaje prije nego što krenu s rutinskim operacijama.

Lansiranje Starlinera odgađa se godinama, dok SpaceX-ova konkurentska kapsula Dragon prevozi astronaute za NASA-u redovito od 2020. godine.

Do danas je Boeing potrošio 1,5 milijardi dolara zbog neuspjeha Starlinera, uz gotovo pet milijardi dolara razvojnih sredstava NASA-e.

NASA i Boeing odustali su od pokušaja lansiranja 6. svibnja oko dva sata prije polijetanja zbog problema otkrivenog s raketom Atlas V koja će podići Starliner u orbitu.

Tijekom press konferencije u petak, dužnosnik ULA-e primijetio je kako je problematični ventil rakete zamijenjen tjedan dana nakon što je lansiranje odgođeno.

Ali nakon prekida pokušaja lansiranja, identificirano je “malo” curenje helija iz Starlinera, zbog čega su Boeing i NASA započeli nove procjene kapsule i njezine sigurnosti za misiju.

NASA-in pomoćni administrator Ken Bowersox, jedan od najviših dužnosnika agencije, objasnio je novinarima u petak da je “trebalo neko vrijeme da budemo spremni za raspravu” o problemu curenja helija.

6 Odgovora

  1. A u avione ne bi ulozili, u kojima se svakodnevno prevoze deseci tisuća ljudi/putnika, a koji su sve više nesigurni..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari