Let Boeingove svemirske kapsule odgođen za najmanje 10 dana

Wikimedia Commons/Joel Kowsky
Starliner, Foto: Wikimedia Commons/Joel Kowsky

Raketa Atlas V koja nosi novu Boeingovu svemirsku kapsulu Starliner vraćena je u hangar kako bi joj zamijenili ventil, odgađajući tako dugo očekivani prvi probni let letjelice s posadom za još najmanje 10 dana, objavila je NASA. Novi ciljani datum lansiranja misije određen je najranije za 17. svibnja 2024.

Debitantski let CST-100 Starlinera s astronautima prvotno je trebao poletjeti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u ponedjeljak navečer iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

No, lansiranje je otkazano dva sata prije polijetanja nakon što se pokvario ventil za regulaciju tlaka na gornjem dijelu spremnika za tekući kisik rakete Atlas.

Raketu, odvojenu komponentu od kapsule Starliner, opremio je United Launch Alliance (ULA) i oni njome upravljaju. To je zajedničko ulaganje Boeing-Lockheed Martina.

Nakon lansiranja, očekuje se da će kapsula i njena posada od dva astronauta ostati usidrena na svemirskoj postaji oko tjedan dana prije nego što se vrate na Zemlju. Odabrano je dvoje astronauta s ukupno 500 sati svemirskog leta – Barry “Butch” Wilmore (61) i Sunita “Suni” Williams (58).

Nakon što je u ponedjeljak navečer prekinut pokušaj lansiranja, NASA, Boeing i ULA najavili su da će pokušati ponovno lansiranje već u petak, 10. svibnja, prenosi Reuters. No, NASA je naknadno rekla da je potrebno više vremena nakon što je ULA odlučila ukloniti i zamijeniti ventil, čije se nepravilne fluktuacije ne mogu prilagoditi.

Lansiranje s posadom planirano je samo dvije godine nakon što je Starliner završio svoj prvi testni let bez ljudi. Prvi let Starlinera bez posade završio je neuspjehom.

Boeing se suočio s intenzivnim kritikama nakon niza sigurnosnih propusta koji su poremetili njegove komercijalne zrakoplovne operacije, uključujući ispadanje vrata tijekom leta aviona u siječnju 2024.

Tvrtka je nestrpljivo htjela pokrenuti svoju svemirsku kapsulu Starliner kako bi pokazala znakove uspjeha i iskoristila program koji godinama kasni s rokom, te je za 1,5 milijardi dolara prekoračio troškove.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari