Bivši predsjednik EIB-a pod istragom zbog moguće korupcije

Europska investicijska banka, Foto: EIB/PR

Europska investicijska banka (EIB) objavila je da će, na zahtjev europskog javnog tužitelja, ukinuti imunitet dvojici bivših dužnosnika zbog moguće korupcije, a bivši predsjednik ove banke, Werner Hoyer, potvrdio je putem odvjetnika, da je obuhvaćen istragom.

Predmet je istrage, po njegovim riječima, isplata novca jednom zaposleniku EIB-a, koju je potpisao kao predsjednik, po preporuci nadležnog odjela i glavnog tajnika EIB-a, ističe, naglasivši da u potpunosti surađuje s istražiteljima.

“Optužbe protiv mene potpuno su apsurdne i neutemeljene”, rekao je Hoyer, koji je banku vodio od 2012. do 2023., prenosi Hina, a prethodno je obnašao dužnost zamjenika njemačkog ministra vanjskih poslova.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je o ovoj istrazi, rekavši da je banka prihvatila njihov zahtjev da se ukine imunitet dvojici bivših zaposlenika i odobre inspekcije u EIB-ovim uredima zbog sumnji Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) o mogućoj korupciji, zloupotrebi utjecaja i nepravilnosti u korištenju europskog novca.

Tužitelji nisu naveli imena dužnosnika čiji bi imunitet trebao biti ukinut, napominjući da za sada neće objavljivati daljnje pojedinosti kako ne bi ugrozili istragu.

Glasnogovornik EIB-a rekao je da će u potpunosti surađivati s Uredom europskog javnog tužitelja u tom predmetu, prema potrebi, istaknuvši da ne može komentirati vanjske istrage.

EIB ima bilancu od preko 500 milijardi eura i godišnje dodjeljuje oko 80 milijardi eura zajmova.

2 Odgovora

  1. Ne razumijem zasto ti visoki duznosnici uopce imaju imunitet. Zasticeni vise nego autohtone i ugrozene sorte i vrste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari