BioNTech izvijestio o padu prihoda i dobiti u 2023.

Pixabay.com
ilustracija, foto: Pixabay.com

Njemačka biofarmaceutska kompanija BioNTech izvijestila je o oštrom padu prihoda i dobiti u 2023. godini zbog slabe potražnje za cjepivom protiv Covida-19 i ulaganja u nove lijekove za rak.

BioNTechov ukupni prihod pao je lani na 3,8 milijardi eura, sa 17,3 milijarde eura u 2022. godini. Neto dobit pala je s 9,4 milijarde na 930,3 milijuna eura.

Prihod od prodaje cjepiva protiv Covida pao je na samo 600 milijuna eura, s tri milijarde eura u 2022., a uprava ističe i otpis zaliha cjepiva vrijednih gotovo milijardu eura, prema dogovoru s partnerom u proizvodnji Pfizerom.

BioNTech i Pfizer isporučili su lani nešto više od 400 milijuna doza cjepiva, u usporedbi s dvije milijarde u 2022. i 2,6 milijardi u 2021.

Njemačka tvrtka povećala je lani potrošnju na istraživanje i razvoj za 20 posto, na 1,8 milijardi eura, prenosi Hina.

BioNTech planira u 2026. predstaviti svoj prvi lijek protiv raka, najavio je izvršni direktor Uğur Şahin, dodajući da su sklopili nekoliko sporazuma o partnerstvu i postigli brojne pomake u kliničkim istraživanjima.

Nadaju se da će do 2030. dobiti regulatorno odobrenje za lijek za 10 indikacija, simptoma koji vode do preporuke za liječenje ili nastavka testiranja, prema Şahinovim riječima.

U 2024. BioNTech planira dodatno povećati potrošnju na istraživanje i razvoj, na 2,4 milijarde do 2,6 milijardi eura. Prihod bi im se trebao kretati u rasponu od 2,5 do 3,1 milijarde eura, procjenjuju.

2 Odgovora

  1. Bitni su njihovi prihodi dok o nuspojavama i posljedicama cjepiva nitko ne razgovara, strašno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari