Barcelona ukida turistički najam stambenih nekretnina

Barcelona, ilustracija Foto: Pixabay

Barcelona planira zabraniti kratkoročni najam nekretnina nakon pritužbi da je turizam otežao najam lokalnom stanovništvu.

U udaru na platforme poput Airbnba, španjolski će grad prestati izdavati nove dozvole i neće produžiti postojeće, rekao je gradonačelnik Barcelone Jaume Collboni na tiskovnoj konferenciji u petak. Do 2029. niti jednoj stambenoj nekretnini neće biti dopušteno djelovati kao kratkoročni turistički smještaj.

“Grad ne može dopustiti da se toliki broj stanova koristi za turističku djelatnost u vrijeme teškog pristupa stambenom prostoru i kada postoje očiti negativni učinci turističke prenapučenosti”, rekao je Collboni.

Kao i drugi španjolski gradovi, Barcelona zahtijeva da nekretnine imaju turističku dozvolu prije nego što mogu biti navedene za iznajmljivanje. Trenutno je oko 10.000 stambenih nekretnina registrirano za turistički najam.

Ovaj potez posljednji je potez španjolskih vlasti u ublažavanju stambene krize i smanjenju troškova najma. Najamnine u Barceloni porasle su za 36 posto između 2018. i 2022., dok su one u glavnom gradu Španjolske Madridu porasle za 16 post, prema izvješću Ernst&Younga o nekretninama.

Barcelona je postala popularno odredište za kratkoročni najam kako su turisti hrlili u grad: broj turista porastao je sa 7,4 milijuna u 2012. na 15,6 milijuna prošle godine. Državni dužnosnici godinama su se sukobljavali s Airbnbom i sličnim platformama, namećući novčane kazne i razne vrste propisa koji su bili daleko od novog plana da se ne produže licence.

U travnju 2023. španjolska vlada donijela je povijesni zakon o stanovanju kako bi riješila to pitanje, a koji je uključivao ograničenja povećanja stanarine, ograničenja cijena u posebnim zonama i prestanak iznenadnih deložacija. Ranije ove godine, vlada je također ukinula “zlatne vize” za državljane zemalja izvan EU, rekavši da program viza povećava pritiske na ponudu stanova.

Ali kritičari kažu da će zabrana Barcelone malo promijeniti kad je riječ o iznajmljivanju.

Oporbena političarka Damià Calvet rekla je da se neće svih 10.000 nekretina vratiti na tržište.

“Pretvarati se da će svih 10.000 imati stambenu namjenu nije realno”, rekla je lokalnim medijima. Calvet je kazala da nisu sve nekretnine s dozvolom za najam dostupne turistima – mnogi vlasnici zadržavaju dozvolu samo kako bi dodali vrijednost nekretnini u slučaju da je žele prodati.

“Turistički stanovi predstavljaju samo 0,77 post stambenog fonda Barcelone”, rekao je medijima nakon objave Enrique Alcantara, predsjednik Udruge turističkih iznajmljivača u Barceloni. “Sve što će učiniti jest povećati broj ilegalnih turističkih iznajmljivanja.”

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari