Banke u EU odobrile više od bilijun eura zajmova problematičnom sektoru nekretnina

Image by Pexels from Pixabay

Europske banke odobrile su sektoru komercijalnih nekretnina, koji se susreće s brojnim problemima, oko 1,4 bilijuna eura zajmova. Naplata ovih zajmova sada bi mogla postati novo opterećenje za sektor, u uvjetima snažnog pada cijena poslovnih prostora.

U Njemačkoj su cijene poslovnih nekretnina u prošloj godini tako pale za 10,2 posto, prema izvješću bankarskog udruženja VDP. Sličan pad u prosjeku bilježi i eurozona, piše Hina pozivajući se na podatke Europske središnje banke (ESB).

“Promjena trenda u kretanju cijena nekretnina još se ne nazire, unatoč učestalim špekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024.”, rekao je izvršni direktor VDP-a Jens Tolckmitt.

Sektor nekretnina čini otprilike petinu njemačkog bruto domaćeg proizvoda i doživljavao je procvat u razdoblju niskih kamatnih stopa. No, ESB je kamate podigala u više navrata od srpnja 2022. do rujna 2023., za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju.

Viši troškovi financiranja i gradnje zadali su probleme nekretninskim i građevinskim tvrtkama pa je austrijska grupa Signa objavila stečaj, a ESB prati moguće probleme u naplati kredita.

Njemački zajmodavci odobrili su sektoru komercijalnih nekretnina 285 milijardi eura zajmova, odnosno oko petinu ukupnog kreditnog plasmana sektoru, od 1,4 bilijuna eura.

Među tamošnjim bankama, najviše neotplaćenih zajmova u sektoru komercijalnih nekretnina bilježi Deutsche Bank.

Vrh ljestvice europskih banaka po kreditima sektoru komercijalnih nekretnina, pak, dijele francuski BNP Paribas i nizozemski Rabobank.

Podignute kamatne stope zadale su probleme i sektoru komercijalnih nekretnina u SAD-u, povrh teškoća s refinanciranjem i slabije popunjenosti uredskih prostora, što je potaknulo bojazan od globalne krize.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari