AstraZeneca kupuje tvrtku Fusion Pharmaceuticals za dvije milijarde dolara

Freepik.com/rawpixel.com
Lijekovi, ilustracija, Foto: Freepik.com/rawpixel.com

AstraZeneca objavila je da je sklopila sporazum o preuzimanju biofarmaceutske tvrtke Fusion Pharmaceuticals Inc za oko dvije milijarde dolara u gotovini kako bi mogla proizvoditi više onkoloških lijekova.

Fusion razvija novu generaciju radiokonjugata (RC), oni su se posljednjih godina pojavili kao obećavajući način liječenja raka, naveli su iz AstraZenece. Ti lijekovi omogućuju precizno targetiranje raka pa tako smanjuju oštećenja zdravih stanica.

“Ova akvizicija označava veliki korak naprijed u AstraZeneci koja ispunjava svoje ambicije da transformira liječenje raka i ishode za pacijente zamjenom tradicionalnih režima poput kemoterapije i radioterapije ciljanijim tretmanima”, priopćili su iz AstraZenece.

Proizvođač lijekova će platiti 21 dolar po dionici Fusiona, što je premija od više od 97 posto u odnosu na cijenu dionice koja je bila na zatvaranju američke burze u ponedjeljak.

AstraZeneca će također platiti pravo na neprenosivu potencijalnu vrijednost od tri dolara po dionici, čime će ukupna vrijednost transakcije iznositi oko 2,4 milijarde dolara. Očekuje se da će transakcija biti završena u drugom kvartalu 2024. godine.

“Između trideset i pedeset posto pacijenata s rakom danas prima radioterapiju u nekom trenutku tijekom liječenja, a kupnja Fusiona podupire našu ambiciju da transformiramo ovaj aspekt skrbi. S Fusionom, imamo priliku ubrzati razvoj FPI-2265 kao potencijalnog novog tretmana za rak prostate i iskoristiti njihovu inovativnu platformu temeljenu na aktiniju za razvoj radiokonjugata kao temeljnih režima”, izjavila je Susan Galbraith, izvršna potpredsjednica onkološkog istraživanja i razvoja u AstraZeneci.

Kao dio transakcije, AstraZeneca će dobiti novac, novčane ekvivalente i kratkoročna ulaganja u bilanci Fusiona, koja je na dan 31. prosinca 2023. iznosila 234 milijuna dolara, objavili su iz AstraZenece.

Dodali su da će Fusion postati podružnica u potpunom vlasništvu AstraZenece, s nastavkom poslovanja u Kanadi i SAD-u.

“Ova akvizicija kombinira Fusionovu stručnost i sposobnosti u radiokonjugatima s vodstvom AstraZenece u biološkom inženjerstvu kako bi se razvili novi radiokonjugati. Proširenje naše postojeće suradnje s tvrtkom AstraZeneca daje nam jedinstvenu priliku da ubrzamo razvoj sljedeće generacije radiokonjugata s ciljem transformacije rezultata za pacijente”, rekao je John Valliant, glavni izvršni direktor Fusiona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari