Arnault izgubio 11 milijardi dolara u jednom danu

Bernard Arnault, Wikimedia Commons.org

Bernard Arnault, trenutačno najbogatiji čovjek na svijetu, u jednom je danu izgubio oko 11,2 milijarde dolara. Njegov široki portfelj lišen je velike količine dionica zbog zabrinutosti da će američko gospodarstvo smanjiti potražnju za luksuznom robom.

Osnivač LVMH-a – čija ponuda uključuje Louis Vuitton torbe, Moet & Chandon šampanjac i Christian Dior haljine – vidio je da se njegova vrijednost popela na nove rekorde u 2023., dok su cijene dionica europskih luksuznih tvrtki porasle.

No, sada je došlo do korekcije, odnosno ‘vraćanja’ određenog postotka tih naglih dobitaka. Dionice LVMH-a pale su oko pet posto u 24 sata na pariškoj burzi – usred šireg pada koji je izbrisao oko 30 milijardi dolara iz europskog luksuznog sektora.

Čak i uz ove nove okolnosti, francuski milijarder i dalje ima neto vrijednost od oko 191,6 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Prema toj listi, jaz između bogatstva Arnaulta i Elona Maska, druge najbogatije osobe na svijetu, smanjio se na ‘samo’ 11,4 milijarde dolara. Musk je izgubio prvo mjesto kada je kupio Twitter.

Gledano u odnosu na cijelu godinu, dionice LVMH-a ipak bilježe izniman rast od 23 posto, pa ovu vijest treba uzeti s dozom rezerve.

Investicijska banka Morgan Stanley organizirala je kongres sudionika u industriji luksuza u Parizu, gdje je potvrđen ‘relativno slabiji’ nastup njezinih predstavnika u SAD-u u narednom razdoblju. Istodobno, analitičari Deutsche Banke napominju kako očekuju da će ulagači postati izbirljiviji u pogledu dionica europskih luksuznih tvrtki, pri čemu će padu pridonijeti i sporiji rast u SAD-u.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari