ArcelorMittal nastavlja proizvodnju u BiH?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Luxemburg_ArcelorMittal_6.JPG/2048px-Luxemburg_ArcelorMittal_6.JPG
Arcelor Mittal, Luxemburg Foto: Wikimedia Commons/Werneuchen

Proizvođač čelika, ArcelorMittal, priprema se za nastavak proizvodnje u tvornicama u Bosni i Hercegovini u narednim danima, objavio je Reuters pozivajući se na izvore iz tvrtke. Proizvodnja u čeličani u Zenici, zaustavljena je u studenom 2023. godine, zbog pada potražnje za čelikom u Europi.

Tvornica će također nastaviti i isporuku željezne rude iz rudnika ArcelorMittal Prijedor.

Čelnik sindikata ArcelorMittala Zenica, koji je potpisao sporazum o plaćama s upravom nakon dvomjesečnog štrajka, rekao je da će se dva pogona tvornice, uključujući i visoku peć, ponovno pokrenuti u narednim danima.

Tvornica ArcelorMittal Zenica, koja proizvodi oko 700.000 tona tekućeg čelika godišnje i zapošljava oko 2.200 radnika, bila je najveći izvoznik u BiH prošloj godini.

Međutim, zaustavio je proizvodnju u studenom 2023. godine zbog kontinuiranog pada europske potrošnje čelika nakon rata u Ukrajini i povećanja cijena energije i troškova proizvodnje.

Također je zaustavio isporuke iz rudnika željezne rude Omarska, na području grada Prijedora, koji zapošljavaju oko 850 radnika i ovise o prodaji tvornici u Zenici.

Vlade, kao i sindikati, upozorili su da bi duža obustava proizvodnje u željezari i rudnicima mogla loše utjecati na gospodarstvo u BiH, posebice na prometni sektor.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari