Češka traži izuzeće za uvoz ruskog čelika do 2028. godine

Pixabay.com
Čelične cijevi, Foto: Pixabay.com

Češka traži da uvoz čeličnih ploča iz Rusije bude izuzet iz sankcija do 2028. godine, potvrdio je ministar industrije i trgovine Jozef Síkela, dodavši da ne mogu naći zamjenu za ruskog dobavljača.

Češki ministar potvrdio je ovaj zahtjev na sastanku vijeća ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, izvijestio je portal Euractiv, prenosi Hina.

“S obzirom na trenutnu situaciju u građevinskom sektoru, primjerice u mostogradnji, ne možemo bez njih”, rekao je Síkela. Češka očekuje da će zahtjev biti odobren.

„Čvrsto vjerujem da će se zadržati pristup da sankcije moraju štetiti prije svega onome kome su izrečene, a ne onome tko ih primjenjuje, i da će naš zahtjev u konkretnom slučaju bit prihvaćen”, rekao je češki ministar, napominjući da čelične ploče danas proizvodi tek nekoliko dobavljača.

Češka traži i druga rješenja, rekao je Sikela, ali nijedan prijedlog za sada nije dobar. Postoje dobavljači u Kini, priznao je, ali njihovi proizvodi nisu dovoljno visoke kvalitete, a opskrba je nepouzdana.

EU je izuzeo uvoz čelika iz sankcija Rusiji samo do iduće godine, a Češka, slično kao i Italija i Belgija, traži da izuzeće ostane na snazi do 2028. godine, izvijestila je češka novinska agencija ČTK.

Zahtjev za izuzećem podnesen je nakon konzultacija s predstavnicima industrije čelika, a glasnogovornik češkog ministarstva industrije i trgovine, Marek Vošahlík, ukazao je na godišnju potrošnju čelika u češkoj industriji od oko 500.000 tona do 2024. godine.

Glasnogovornica kompanije Vítkovice Steel, Jana Dronská, rekla je češkoj novinskoj agenciji da bi odbijanje zahtjeva za produljenjem izuzeća moglo dovesti do krize u građevinskoj ili automobilskoj industriji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari