Apple popustio pritiscima i ažurirao softver spornog iPhonea 12

Pixabay.com
Velika količina zračenja u IPhone telefonima?, ilustracija Foto: Pixabay.com

Francuski regulatori dobili su softver za Appleov iPhone 12 čija je prodaja privremeno obustavljena zbog previsoke razine zračenja, rekao je u utorak izvor u ministarstvu digitalnih znanosti.

Američka tehnološka kompanija, pojašnjava Hina, obećala je ažurirati softver, udovoljivši zahtjevu francuskih vlasti koje su odredile rok od dva tjedna za rješavanje problema nakon što su testovi pokazali da je stopa apsorpcije (SAR) iPhonea 12 malo iznad zakonom propisanog plafona.

Europska unija utvrdila je plafon za SAR, povezan s izloženošću mobilnim telefonima koja bi mogla povećati rizik od nekih oblika raka, prema znanstvenim istraživanjima.

Apple je osporio francuske rezultate, istaknuvši da je telefon dobio certifikate više međunarodnih tijela, ali je nekoliko dana nakon francuskog upozorenja priopćio da će poslati ažurirani sotver kako bi mobitel bio prilagođen metodama testiranja u Francuskoj.

Ažurirani softver stigao je u utorak, prema izvoru u francuskom ministarstvu digitalnih znanosti, točno dva tjedna nakon što je državni tajnik za digitalnu ekonomiju u intervjuu za Le Parisien upozorio da je spreman naložiti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju.

Francuska objava podigla je na noge i regulatore u drugim zemljama EU, uključujući Belgiju i Nizozemsku koje su najavile analizu mogućih zdravstvenih rizika.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari