Anti Žigmanu novi mandat na čelu HANFA-e

HANFA
Ante Žigman, Foto: HANFA/PR

Hrvatski sabor potvrdio je da na čelu Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) i idućih šest godina bude Ante Žigman. Sabor je potvrdio i da zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e ostane Tomislav Ridzak, a članovi Jurica Jednačak i Antun Palarić, te da Ilijanu Jeleč zamijeni Anamarija Staničić.

“HANFA će nastaviti djelovati u javnom interesu s posebnom pažnjom na održavanje financijske stabilnosti i zaštite potrošača. Očekuje nas veliki posao na provedbi klimatske tranzicije u financijskom sektoru, uspostavljanju novog nadzora tržišta kriptoimovine, potpori daljnjem razvoju tržišta kapitala, te održavanju stabilnosti tradicionalnog nebankarskog financijskog sektora. U svrhu postizanja tih ciljeva, nastaviti ćemo jačati međunarodnu suradnju sa nama sličnim regulatorima, a posebno s regulatorima u regiji koji su na europskom putu. U novom mandatu biti ćemo čvrsto predani zadacima koji su nam zacrtani zakonom, s time da ćemo se prilagođavati svijetu oko nas koji se mijenja.” izjavio je povodom imenovanja predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman.

HANFA je regulatorno i nadzorno tijelo u čiju nadležnost spada širok spektar financijskih nebankarskih usluga, od regulacije i nadzora tržišta kapitala, preko tržišta osiguranja do investicijskih i mirovinskih fondova, faktoringa i leasinga. Zadužena je i za imovinu financijskog nebankarskog sektora, koja je krajem trećeg kvartala 2023. iznosila 111,2 milijarde eura i činila 29,6 posto imovine ukupnog financijskog sustava Republike Hrvatske.

Podsjećamo, iako Odbor za financije i državni proračun hrvatskog Sabora potkraj siječnja nije dao potporu prijedlogu Vlade RH da Ante Žigman ponovno bude izabran na tu funkciju, prijedlog je išao u Sabor na glasanje.

Zakon i poslovnik Sabora predviđaju da u ovakvoj situaciji, prijedlog Vlade RH, ide dalje u proceduru, odnosno o prijedlogu Vlade RH, bez obzira na mišljenje Odbora, glasaju zastupnici na plenarnoj sjednici Sabora, što je danas i realizirano.

Vladin prijedlog kadrovskih rješenja za Upravno vijeće HANFA-e podržalo je 78 zastupnika, a devet ih je bilo protiv.

Hrvatski sabor izabrao je i Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom na mandat od četiri godine. Turudić će tako zamijeniti aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju. 

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari