HANFA: U tijeku sanacija nakon kibernetičkog napada na sustav

Pixabay.com
HANFA radi na sanaciji sustava nakon kibernetičkog napada, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) izvijestila je da je započela hitnu sanaciju i oporavak digitalnog sustava, te je do sada, nakon kibernetičkog napada koji se dogodio 23. siječnja, uspostavila internu elektroničku komunikaciju te je gotovo u potpunosti obnovljena internetska stranica HANFA-e.

U drugoj fazi očekuje se objava javnih registara te obnova stranice za registrirane korisnike sustava izvješćivanja Hanfe (Reports). Stoga molimo sve korisnike naših informacija, financijsko tržište i širu javnost za razumijevanje zbog toga što navedeno u narednom periodu privremeno još neće moći koristiti. Podsjećamo da je 23. siječnja 2024. pretrpjela kibernetički napad na svoj računalni sustav. Uzroci i posljedice napada i dalje su pod istragom, a trenutačno intenzivno surađujemo sa svim nadležnim tijelima. Ukupna šteta još se utvrđuje“, priopćeno je iz HANFA-e.

Postupajući u skladu s važećom regulativom i uzimajući u obzir mogući rizik za prava i slobode pojedinca, Agencija je o incidentu izvijestila nadležno tijelo za zaštitu osobnih podataka te čini sve da ne dođe do kompromitacije osobnih podataka ispitanika.

Sigurnost i zaštita osobnih podataka i privatnosti od iznimne su nam važnosti i stoga ćemo sve ispitanike redovno obavještavati o novim saznanjima. Daljnje mjere obavještavanja ispitanika u razmatranju su te ovise o rezultatu nadzora te unutarnje i vanjske istrage“, naglašavaju iz HANFA-e.

Neovisno o tijeku događaja, podsjećaju, nastavljamo s redovnim poslovima iz svoje nadležnosti te smo u direktnom kontaktu sa subjektima nadzora radi redovne dostave i predaje svih izvješća.

Građanima sugeriraju da na adresu potrosaci@hanfa.hr nastave slati svoje prigovore povezane s nebankarskim financijskim uslugama kao i do sada, te da korisnici koji su svoje prigovore uputili tijekom 23. i 24. siječnja, iste ponove.

U slučaju zabrinutosti za osobne podatke, korisnici se mogu obratiti i službeniku za zaštitu podataka na privatnost@hanfa.hr.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari