Ant Group, podružnica Alibabe, zainteresirana za kupnju Credit Suisse Kina?

wikimedia.org
Credit Suisse, Švicarska Foto: wikimedia.org via Hadi

Ant Group, financijsko tehnološka kompanija koja je kineska podružnica Alibaba Group i vlasnica aplikacije za plaćanje Alipay, nadmašila je ponudu Citadel Securities, milijardera Kena Griffina, za kupnju investicijske banke Credit Suisse u Kini, izvijestio je Bloomberg News u nedjelju, dodajući da nije jasno hoće li ponuda kineske tvrtke uspjeti.

Ponuda Ant Group za izgradnju poslovanja s vrijednosnim papirima u Kini korištenjem operacija Credit Suissea, ako bude prihvaćena, suočila bi se s temeljitom revizijom jer Peking daje prednost stranom kupcu, navodi se u izvješću.

UBS, nakon žurnog spajanja s Credit Suisse, u Kini sada posjeduje praktički dvije tvrtke za vrijednosne papire u većinskom vlasništvu, a dopušteno im je upravljati samo jednom.

Švicarska banka kupce u Kini je zato počela tražiti sredinom prošle godine. Globalne financijske tvrtke kao što je Citigroup nastojeći napraviti prodor na kinesko domaće tržište vrijednosnih papira također su izrazili interes za ponudu, prenosi Reuters.

UBS sada će se suočiti s dilemom pri odabiru između lokalne ponude Anta ili niže ponude Citadele, predane u prosincu 2023. godine, koja iznosi oko 1,5 milijardi juana odnosno 208,47 milijuna dolara, za koju je vjerojatnije da će pridobiti potrebne suglasnosti.

Izvršni direktor Citadel Securities, Peng Zhao, rekao je Reutersu u studenom 2023. da najveći proizvođač tržišta u SAD-u “aktivno istražuje” uspostavljanje licenciranog kopnenog poslovanja u Kini.

Nadmetanje za operaciju vrijednosnih papira Credit Suisse u Kini dolazi i dok se domaće tržište A-dionica bori s egzodusom stranog kapitala i strožim nadzorom inicijalnih javnih ponuda dok drugo najveće svjetsko gospodarstvo usporava.

Reuters je ovog mjeseca izvijestio i da UBS planira smanjenje broja zaposlenih u nadolazećim mjesecima jer su bankari fokusirani na Kinu narasli nakon što je preuzela Credit Suisse.

4 Odgovora

  1. Samo da nam još dođe kineza pa u svojoj domovini zemlji Hrvatskoj se moram klanjati ko zna kome… Samo vi kupujte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari