Američko ministarstvo financija će u posljednjem tromjesečju morati posuditi 776 milijardi dolara

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Američko ministarstvo financija priopćilo je da očekuje da će u posljednjem tromjesečju ove godine morati posuditi 776 milijardi dolara, što je najveća količina novca koju je vlada SAD-a ikada posudila tijekom četvrtog tromjesečja.

Prognoza je za 76 milijardi dolara manja od procjene koju je Ministarstvo financija imalo u kolovozu, zbog naplate poreza u listopadu veće od očekivane. To je djelomično rezultat odgođene naplate poreza u saveznim državama poput Kalifornije gdje su porezni rokovi produženi zbog ekstremnih vremenskih prilika, rekli su dužnosnici ministarstva u razgovoru s novinarima u ponedjeljak.

Prinosi na dug izdan od strane ministarstva odmah su pali nakon objave, ali su se nedugo zatim počeli oporavljati, prenosi CNN. Prinosi su posljednjih tjedana porasli iz niza razloga, a jedan od njih je zabrinutost oko toga koliko novca država posuđuje.

Ažurirana procjena vjerojatno znači da će Ministarstvo financija izdati manje obveznica u ovom tromjesečju nego što su ulagači očekivali. Kada Ministarstvo financija izda više obveznica, to često uzrokuje pad cijena obveznica, što zauzvrat povećava prinose.

Ministarstvo financija je također priopćilo da očekuje posuđivanje od 816 milijardi dolara u prvom tromjesečju sljedeće godine. To bi također označilo rekordnu razinu zaduživanja za prvo tromjesečje.

U međuvremenu, u prošlom tromjesečju vlada SAD-a je posudila 1,01 trilijun dolara, ili 277 milijardi dolara više nego što je Ministarstvo financija prvobitno procijenilo u svibnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari