Alphabetova i Microsoftova zarada pokazuje da velike oklade na AI potiču rast

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Alphabet i Microsoft potaknuli su rast tehnoloških dionica u petak zaradom koja je pokazala da velika ulaganja u umjetnu inteligenciju pokreću rast, otklanjajući sumnje da će njihovim skupim okladama trebati vremena da se isplate nakon ‘meke’ prognoze tvrtke Meta Platforms.

Nakon što su uložili milijarde dolara u infrastrukturu potrebnu za podršku aplikacijama umjetne inteligencije, Alphabet i Microsoft izvijestili su da je njihov kvartalni rast prihoda premašio očekivanja jer se sve više korisnika okreće uslugama uključujući Copilot AI asistenta i Gemini chatbot.

Usluge umjetne inteligencije odgovorne su za 7 postotnih bodova od 31 posto skoka prihoda na Microsoftovoj platformi za računalstvo u oblaku Azure između siječnja i ožujka, rekla je šefica financija Amy Hood, prenosi Reuters.

Dodala je da je kratkoročna potražnja za umjetnom inteligencijom malo veća od kapaciteta tvrtke, što je kočilo rast u tromjesečju i istaknulo potrebu za potrošnjom za proširenje svoje infrastrukture.

U Googleu, prihod od oblaka skočio je za oko 28 posto uz snažan rast u Google Workspaceu, gdje jedinica Alphabet nudi mnoštvo AI značajki koje pokreće njegov veliki jezični model Gemini.

Meta s drugačijim mišljenjem

Rezultati su u suprotnosti s upozorenjem o većoj potrošnji i blažem rastu od očekivanog diva društvenih medija Meta (META.O), čije su dionice pale za 10 posto u četvrtak.

“Ovo tromjesečje pokazalo je kako je potražnja za generativnom umjetnom inteligencijom od strane Microsoftovih klijenata i dalje velika, a mi i dalje vjerujemo da je Microsoft predvodnik u ovom AI okruženju”, rekao je D.A. Davidsonov analitičar Gil Luria.

“Meta ukazuje na to da bi rezultati daljnjeg povećanja ulaganja mogli biti godinama daleko, dok ih Microsoft i Google pokazuju upravo sada.”

Dionice Alphabeta porasle su 12 posto nakon isplate svoje prve dividende i otkupom dionica od 70 milijardi dolara. Tvrtka je bila na putu da svojoj tržišnoj vrijednosti doda oko 200 milijardi dolara, što bi premašilo granicu od 2 trilijuna dolara.

Microsoft je rastao gotovo 4 posto i trebao je svojoj tržišnoj vrijednosti dodati gotovo 120 milijardi dolara.

Rezultati su potaknuli skok od 1 posto do 3 posto u tehnološkim dionicama kao što su Amazon.com (AMZN.O) i Apple (AAPL.O, koji će izvijestiti o zaradi u utorak, odnosno četvrtak.

Dionice AI čipova Nvidia (NVDA.O), Advances Micro Devices (AMD.O) i Marvell Technology (MRVL.O) također su porasle između 1 posto i 2 posto, oslanjajući se na optimizam da će stalni porast potrošnje tehnoloških divova povećati potražnju za njihovim poluvodičima.

“Tri hiperskalera (glavne tvrtke u oblaku) koje smo do sada čuli, svi su istaknuli sličnu poruku o kapitalnim izdacima za umjetnu inteligenciju – ovo je utrka u naoružanju, prilika za umjetnu inteligenciju je ogromna, a potrošnja će i dalje biti agresivna/ispred tržišnih očekivanja “, rekao je Bernsteinov analitičar Michael Chiang.

Microsoftovi kapitalni izdaci porasli su za 300 milijuna dolara u odnosu na prethodni kvartal na 11,5 milijardi dolara, dok su kapitalni izdaci Alphabeta iznosili 12 milijardi dolara, što je skok od 91 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Najmanje 19 analitičara povisilo je ciljnu cijenu za Alphabet, poguravši srednju vrijednost na 176,65 dolara, u usporedbi sa zadnjim zatvaranjem od 156 dolara. Microsoft je zabilježio povećanje predviđene cijene, s prosječnom procjenom dionice sada na 475 USD.

Neki analitičari smatraju da je veća procjena bila opravdana.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari