Airbnb zbog poreznih troškova prošlu godinu završio s gubitkom

Booking.com, ilustracija.Foto; Cottonbro Studio/Pexels

Američka platforma za rezervaciju smještaja Airbnb izvijestila je o neto gubitku u četvrtom tromjesečju prošle godine.

U ponudi je na kraju 2023. bilo više od 7,7 milijuna stanova i kuća, što predstavlja porast od 18 posto nego godinu dana ranije, piše Hina. Najveći rast zabilježen je u azijsko-pacifičkoj regiji i Latinskoj Americi.

Airbnb je razdoblje od listopada do prosinca zaključio s neto gubitkom od 349 milijuna dolara zbog oko milijardu dolara poreznih troškova. U istom razdoblju prethodne godine poslovali su s neto dobiti od 319 milijuna dolara.

U studenom je talijanski sudac naložio zapljenu 779,5 milijuna eura europske podružnice Airbnb-ja i njezina tri bivša dužnosnika zbog sumnje da u razdoblju od 2017. do 2021. nije iznajmljivačima naplaćivao porez od 21 posto i doznačivao novac poreznim vlastima.

Aibnb je pokušao osporiti talijanski zakon o oporezivanju najma pred europskim sudom koji je ipak presudio u korist vlade u Rimu.

U prosincu je kompanija izvijestila da će talijanskim poreznim vlastima uplatiti 621 milijun dolara za porezne obaveze u spomenutom razdoblju.

Kada se izuzmu troškovi poreza, u četvrtom su tromjesečju zabilježili neto dobit od 489 milijuna dolara, veću za 53,3 posto nego na kraju 2022. godine.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari