Agencija Fitch smanjuje prognozu kreditnog rejtinga Kine

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Fitch_ratings.jpg
Fitch Ratings, Foto: Wikimedia Commons/Shashank457

Svjetska agencija za procjenu kreditnih rejtinga Fitch snizila je svoje izglede za kineski kreditni rejting na negativne, navodeći rizike za javne financije dok se gospodarstvo suočava sa sve većom neizvjesnošću u svom prelasku na nove modele rasta.

Smanjenje rejtinga uslijedilo je nakon sličnog poteza Moody’sa u prosincu, podsjeća Reuters, i dolazi u trenutku kada Peking pojačava napore da fiskalnom i monetarnom potporom potakne slab oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva nakon COVID-a.

Fitchova revizija izgleda odražava izazovniju situaciju u kineskim javnim financijama u pogledu dvostrukog udara usporavanja rasta i većeg duga. To ne znači da će Kina uskoro bankrotirati, ali moguće je vidjeti kreditnu polarizaciju u nekim LGFV-ovima (financijskim nositeljima lokalne uprave), pogotovo jer pokrajinske vlade vide slabije fiskalno zdravlje”, rekao je Gary Ng, viši ekonomist Natixisa za Aziju i Pacifik.

Fitch očekuje da će kineski deficit opće države – koji pokriva infrastrukturu i druge službene fiskalne aktivnosti izvan glavnog proračuna – porasti na 7,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2024. godine s 5,8 posto koliko su iznosile u 2023., u odnosu na 8,6 posto, koliko su iznosile 2020. godine, kada je Peking porastao stroga ograničenja u vezi s COVID-om teško su opteretila gospodarstvo.

Dok je snizila svoje ocjene na negativne izglede s “stabilnih” za kreditni rejting, što ukazuje da je smanjenje moguće u srednjoročnom razdoblju, agencija je potvrdila ocjenu neizvršene obveze kineskog izdavatelja na “A+”.

Fitch predviđa da će kineski gospodarski rast usporiti na 4,5 posto u 2024. s prošlogodišnjih 5,2 posto, dok Međunarodni monetarni fond očekuje rast kineskog BDP-a od 4,6 posto ove godine.

Upozorenje o rejtingu dolazi unatoč privremenim znakovima da kinesko gospodarstvo pronalazi svoje uporište.

Tvornička proizvodnja i maloprodaja premašili su predviđanja u razdoblju od siječnja do veljače, nakon pokazatelja izvoza i potrošačke inflacije koji su bili bolji od očekivanih.

Ti su podaci ojačali nade Pekinga da može postići ono što su analitičari opisali kao ambiciozan cilj rasta BDP-a od oko pet posto za 2024.

“Revizija izgleda odražava sve veće rizike za izglede kineskih javnih financija jer se zemlja suočava s neizvjesnijim gospodarskim izgledima usred prijelaza s rasta koji se oslanja na nekretnine na ono što vlada smatra održivijim modelom rasta”, priopćeno je iz Fitcha.

Freepik.com
Kina, ilustracija Foto: Freepik.com

Veliki fiskalni deficiti i rastući državni dug posljednjih godina smanjili su fiskalne rezerve iz perspektive rejtinga, prenosi Reuters. Rizici potencijalnih obveza također mogu rasti, jer niži nominalni rast pogoršava izazove u upravljanju visokom zaduženošću u cijelom gospodarstvu, navodi se u objavi.

Kina planira ostvariti proračunski deficit od tri posto gospodarske proizvodnje, što je pad od revidiranih 3,8 posto prošle godine. Ono što je najvažnije, planira izdati trilijun juana, što je oko 138,30 milijardi dolara, u posebnim ultra-dugoročnim državnim obveznicama, koje nisu uključene u proračun.

Posebna kvota za izdavanje obveznica za lokalne vlasti postavljena je na 3,9 bilijuna juana, u odnosu na 3,8 bilijuna juana 2023. godine.

Kineski omjer duga i BDP-a popeo se na novi rekord od 287,8 posto u 2023., 13,5 postotnih bodova više nego godinu dana ranije, prema izvješću Nacionalne institucije za financije i razvoj (NIFD) u siječnju.

Kinesko ministarstvo financija priopćilo je nakon objave da žali zbog Fitchove odluke o rejtingu, obećavši da će poduzeti korake za sprječavanje i rješavanje rizika od duga lokalne vlade.

“Dugoročno gledano, održavanje umjerene veličine deficita i dobro iskorištavanje vrijednih sredstava duga korisno je za povećanje domaće potražnje, podupiranje gospodarskog rasta i konačno održavanje dobrog državnog kredita”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Moody’s je u prosincu izdao upozorenje na smanjenje kreditnog rejtinga Kine, navodeći troškove spašavanja lokalnih vlada i državnih tvrtki i kontrole krize imovine. S&P, druga velika globalna rejting agencija, također daje ocjenu Kini „A+“, što je ekvivalent Moody’s A1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari