Advent u pet najvećih gradova u Hrvatskoj: Evo što sve možete vidjeti i isprobati

Foto: Bojan Bogdanić
Zimska bajka Atrij palače Cedulin Advent u Zadru, Foto: Bojan Bogdanić/Turistička zajednica grada Zadra

Božićna sezona je tu, a svaki grad je pripremio nešto posebno za Advent. Odlučili smo provjeriti što možete vidjeti u pet najvećih gradova u Hrvatskoj – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru.

Iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) za Financije.hr kažu da će program biti bogat i da će se održati više od 100 koncerata. Pripremili su i prigodne izložbe u muzejima i galerijama, kao i predstave u kazalištima.

Posebno su istakli nove dekorativne lokacije i photo pointove na Trgu braće Mažuranić, Svačićevom trgu, parku Ribnjak te one već dobro znane na Trgu bana Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, prolazu Oktogon i tunelu Grič. Ljubitelji klizanja i ove godine mogu uživati u radostima na klizalištu na Tomislavcu.

Gornji grad neće biti adventska lokacija, ali će i dalje biti bogat kulturnim sadržajima. Otkrili su nam da park Ribnjak otvaraju po prvi put i tamo će biti Mjesečev vrt, a za najmlađe se sprema Ledena bajka koja počinje 16. prosinca. Ukrase možete vidjeti i na već tradicionalnim lokacijama kao što su Ledeni park, Strossmayerov trg, Zrinjevac i Advent na Europskom trgu.

Veliki dio turističke ponude su i hoteli koji su se priključili adventskoj ponudi pa će tako u jednom od njih svake subote biti organiziran party za kućne ljubimce i vlasnike.

Rekli su nam da je prošle godine za vrijeme prosinca ostvareno 213.000 noćenja, što je tri puta više, nego 10 godina ranije, to jest, u prosincu 2012. godine kada je ostvareno njih 71.000. Očekuju da će i ove godine Advent privući mnoge turiste.

U Splitu su centar zbivanja kućice i pozornica na Rivi, a bogat i raznovrstan program pripremljen je i na Prokurativama, Zvončacu, Mertojaku te brojnim mikrolokacijama.

Obožavatelje zimskih radosti razveselit će velika klizališta koja su postavljena na Prokurativama i Mertojaku, a program ovogodišnjeg splitskog Adventa posebno je posvećen najmlađima. Imat će inovativne virtualne igre za djecu “Potraga za Djedom Božićnjakom”, tradicionalne izvedbe Kazališta lutaka, programa za Svetog Nikolu i dječji programa na Adventskoj fjeri Zvončac, kazali su iz Turističke zajednice grada Splita.

Foto: Bojan Bogdanić
Advent u Zadru / Foto: Bojan Bogdanić

Hrvatski Dom ugostit će Novogodišnji bal, za koji će se oni koji se odluče na kupnju ulaznica moći pripremiti besplatnim tečajem valcera koji započinje već 28. studenog i održava će se svakog utorka. Pomorska tradicija Splita bit će istaknuta Božićnom regatom, kao i polaganjem jelke u more.

Rijeka Advent započet će 2. prosinca prigodnim programom na Korzu, u organizaciji Grada Rijeke.

Na Trgu Riječke rezolucije i ove godine ugostitelji su najavili zanimljiva blagdanska jela, tamo će biti ukupno sedam kućica i jedan food truck. Postavljeno je i dvadeset drvenih kućica na potezu od Robne kuće Ri do Gradske ure, rekli su iz turističke zajednice.

Djeca će se moći provozati Korzom u Veselom vlakiću Djeda Mraza, u kojem su vožnje besplatne, uslikati se na Klupici božićnih uspomena i susresti se s Djedom Mrazom i vilenjacima u Poštanskom uredu Djeda Mraza u Riječkom tunelu. Tamo će mu moći predati pisma sa svojim željama.

Održat će se i sedmo izdanje Adventa na Gradini, uz nekoliko kilometara lampica i dekoracija. Postavljene će biti i ručno izrađene svjetlosne skulpture. S obzirom na to da se održava već nekoliko godina, do sada ga je posjetilo više od 340.000 turista iz cijele regije.

Foto: Bojan Bogdanić
Advent u Zadru / Foto: Bojan Bogdanić

Ljubitelji klizanja moći će posjetiti Klizalište Morska pahuljica, a učenicima riječkih škola bit će omogućeno besplatno klizanje i najam klizaljki. Sva djeca s područja Grada Rijeke moći će tijekom zimskih praznika besplatno pohađati Školu klizanja u organizaciji Doma mladih Rijeka.

Osijek je dvostruki dobitnik titule “Najljepšeg Adventa u Hrvatskoj”, a nadaju se da će tako biti i ove godine.

Tvrđu su podijelili u tri lokacije s različitim zabavnim sadržajem. Na Trgu Jurja Križanića posjetitelji mogu probati raznu tradicionalnu hranu i kupiti suvenire, a u Franjevačkoj ulici mogu uživati u glazbi.

Od 4. prosinca vraća se osječki božićni tramvaj, a građani će moći uživati u zimskim radostima na gradskom klizalištu Sokol.

Na službenim stranicama Turističke zajednice grada Osijeka naveli su da će posjetitelji moći uživati u pogledu na Tvrđu s najvećeg panoramskog kotača u Hrvatskoj.

Ove godine će u Zadru biti 25 adventskih kućica dodijeljenih na javnom natječaju, a bit će i velika gastronomska ponuda.

Turistička zajednica grada Zadra već tradicionalno otvara vrata i Zimskoj bajci u atriju palače Cedulin.

Grad će biti okićen kao i prijašnjih godina, a posebno je organizirana radionica sv. Nikole na Trgu Petra Zoranića gdje će biti kostimirani animatori, radionice dekoracije i oslikavanja lica.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari