ACI ostvario 5,7 milijuna eura prihoda u prvom tromjesečju 2024.

Pixabay.com
Marina, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 600.000 eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je iz te kompanije.

“Ukupan poslovni rezultat za prva tri mjeseca bilježi gubitak u iznosu 1,4 milijun eura, što je s obzirom na izraženu sezonalnost u poslovanju i očekivano. Međutim, smatrajući da smo u najvećoj mjeri pripremljeni za predstojeći period, ulazimo u sezonu ohrabreni osjetnim porastom poslovnih prihoda zabilježenim već u prvom kvartalu”, navodi predsjednik Uprave Kristijan Pavić. Usporedbe radi, u istom lanjskom razdoblju gubitak je iznosio 1,2 milijuna eura.

Pavić je istaknuo i da je poslovanje u prvom kvartalu bilo obilježeno prvenstveno pripremom za predstojeću sezonu, kako u dijelu komercijalnih uvjeta i odnosa s poslovnim partnerima, tako i kroz pripremu marina u segmentu investicija i održavanju koncesijskih prostora.

“To se očituje i kroz ostvarene rezultate poslovanja kompanije, stoga ne iznenađuje povećanje poslovnih prihoda za 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dobre rezultate postižemo kontinuiranim iskoracima u području nautičkih usluga i infrastrukture, a u ovome kvartalu iste smo ostvarili zbog povećanja prihoda od usluga godišnjeg veza. Smatramo da smo u najvećoj mjeri pripremljeni za predstojeće razdoblje, a u novu sezonu ulazimo ohrabreni osjetnim porastom poslovnih prihoda zabilježenih već u prvom kvartalu”, ističe Pavić.

ACI je u prvom kvartalu ove godine realizirao 500.000 milijuna eura kapitalnih ulaganja, prvenstveno usmjerena na održavanje kvalitete, odnosno sigurnosti u pružanju usluge nautičarima, a u najvećoj se mjeri odnose na sanacije sidrenih sustava u marinama Rab, Skradin te Veljko Barbieri u Slanom.

Nadalje, u izvještajnom razdoblju ostvaren je rast prihoda od prodaje, koji su u odnosu na usporedno razdoblje veći za 600.000 eura, a što predstavlja rast od 12 posto, prenosi Hina. Najveći je rast pritom zabilježen od usluge godišnjeg veza i to u iznosu od 500.000 eura.

Iz ACI-ja poručuju da strateški razvoj poslovanja kompanije i dalje nailazi na ograničenja zbog produženja koncesija, što ostaje pitanje kojemu menadžment pridaje potpunu pozornost, budući da većina ACI-jevih ugovora o koncesijama ističe 2030. godine.

Uz intenzivne aktivnosti vezane uz produženje koncesija, ACI je u nastavku 2024. godine posvećen pripremi marina za početak nautičke sezone, a u planu je i realizacija značajnijih ulaganja. Riječ je o strateškim ulaganjima vrijednim 12,5 milijuna eura, od čega je dio već započeo u prvom kvartalu, piše u priopćenju.

Poslovni prihodi (EUR):
33.227.628,78 (2022)
Broj zaposlenih:
358 (2022)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari