ACI marine: Ostvarena bruto dobit za devet mjeseci 5,1 milijun eura

pixabay.com
Marina, Foto: Pixabay.com

Tvrtka ACI, koja upravlja nacionalnim sustavom marina, u devet mjeseci 2023. godine ostvarila je porast prihoda od prodaje za 2,1 milijuna eura ili osam posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, izvijestili su iz ACI-ja, dodajući da su ostvarili i bruto dobit od 5,1 milijuna eura, te da im je prioritet riješiti pitanje koncesija.

Podaci iz nerevidiranog i nekonsolidiranog financijskog izvješća ACI-ja pokazuju da je dobit ove tvrtke od 5,1 milijun eura ipak manja za 800 tisuća eura, poredeći je s 2022. godinom.

Slično pokazuju i podaci za treće tromjesečje, u kojemu je dobit ACI-ja od blizu 5,1 milijuna eura za oko 400 tisuća eura manja nego u isto vrijeme 2022. godine.

Ukupni prihodi, pak, su porasli i na tromjesečnoj i na godišnjoj razini, odnosno za treće tromjesečje 2023. godine, iznosili su 14,8 milijuna eura, a u istom tromjesečju 2022. oko 13,8 milijuna eura, uz istodobni rast ukupnih rashoda u 2023., u tromjesečju na 9,7 milijuna eura, a u devet mjeseci na 24,2 milijuna eura.

Iz ACI-ja naglašavaju, prenosi Hina, da su u devet mjeseci 2023. godine, u rastu prihoda od prodaje posebice rasli oni od usluge veza, te da su unatoč prognozama za slabiju nautičku sezonu ostvarili fizičke poraste u marinama.

Najznačajniji rast zabilježen je u marinama Dubrovnik, Rovinj i Cres, koje sudjeluju s 39 posto u ukupnom povećanju.

Za poslovne rashode iz ACI-ja navode da su porasli za 3,3 milijuna eura ili 16 posto, najviše zbog rasta troškova plaća, vanjskih usluga i ostalih rashoda, odnosno da se 1,7 milijuna eura od ukupnih rashoda odnosi na ulaganja u vlastiti kadar i povećanja materijalnih prava zaposlenih uslijed sklapanja aneksa kolektivnog ugovora kojim je povećana osnovna plaća te su usklađeni koeficijenti složenosti posla.

U svim marinama u sustavu ostvaren je porast prihoda, najviše u Dubrovniku, Rovinju i Cresu, koje su ostvarile pojedinačno povećanje veće od 200 tisuća eura, a važan udio i apsolutno nužan u ukupnim rashodima imaju ulaganja u vlastiti kadar, naše zaposlenike koji su najzaslužniji za rezultate”, kaže predsjednik uprave ACI-ja, Kristijan Pavić.

U podršku lokalnim zajednicama i udrugama usmjerili su pak pola milijuna eura.

Poručuje i da u idućem razdoblju ne očekuje značajniji rast prihoda od postojećih usluga koje nude, te im je prioritet ulaganje u srodne djelatnosti kako bi se nastavio kontinuitet dobrih poslovnih rezultata, kao i rješavanje pitanja koncesija, čije je produljenje nužan preduvjet za daljnje strateške investicije i njihovu isplativost.

Iz ACI-ja navode i da su u devet mjeseci 2023. godine investirali 2,4 milijuna eura, i to najviše u radove na sidrenom sustavu u marini Palmižana, za popravak konstrukcije gata u marini Žut, za sanaciju metalne konstrukcije drvene šetnice u marini Pula, na radove na kolnom ulazu u marinu Vodice, te za uređenje poslovnih prostora u marini Opatija kao i druga ulaganja u svrhu podizanje standarda i kvalitete.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari