Rast poslovnih prihoda lanca marina ACI u prvih šest mjeseci

pixabay.com
Rovinj, arhiv Foto: Pixabay.com

Najveći hrvatski lanac marina, ACI, u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je prihode od prodaje u iznosu od 14 milijuna eura, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast za 11 posto, a zabilježio je i rast od pet posto fizičkih pokazatelja, dok je neto dobit smanjena za 84,6 posto, na 54 tisuće eura, pokazuje financijsko izvješće ACI-ja.

“Ostvareni poslovni rezultati za prvu polovicu 2023. godine ukazuju na daljnji rast poslovanja, u dijelu porasta fizičkih pokazatelja te realiziranih poslovnih prihoda. Porast fizičkih pokazatelja za pet posto, kao i porast poslovnih prihoda od 11 posto, vidimo kao najavu uspješne sezone, posebice u trećem kvartalu”, ističe predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić, u priopćenju koje je objavila Hina.

U ACI-ju, naime, ističu kako rezultati ostvareni u prvoj polovici ove godine ukazuju da će i ova godina, jubilarna 40. od osnutka društva, biti vrlo uspješna kao i prethodna. Po podacima iz šestomjesečnog financijskog izvješća, ACI je u prvom polugodištu ostvario ukupne prihode u iznosu od 14,6 milijuna eura, što je porast za 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su ukupni rashodi povećani za 13 posto, na 14,5 milijuna eura.

Prihodi od prodaje, koji su povećani u svim marinama, iznosili su 14 milijuna eura, što je za 11 posto ili 1,4 milijuna eura više nego u istom lanjskom razdoblju, pri čemu iz ACI-ja ističu kako je najznačajniji porast prihoda zabilježen kod usluge godišnjeg veza. Tako je prihod od godišnjeg veza povećan za 14 posto ili za 957 tisuća eura, na nešto više od osam milijuna eura. Najznačajnija povećanja zabilježena su u ACI marinama Dubrovnik, Trogir, Vodice, Skradin, Rovinj te Umag, ističe se u izvješću.

Skradin, luka; foto: Pixabay.com

Poslovni rashodi ACI-ja u prvom su ovogodišnjem polugodištu iznosili 14,4 milijuna eura i povećani su za gotovo 1,9 milijuna eura ili za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što iz ACI-ja objašnjavaju rastom troškova plaća, troškova usluga, te troškova amortizacije.

Troškovi osoblja, po podatcima iz izvješća, iznosili su 4,8 milijuna eura i povećani su za milijun eura, a slijedom sklapanja aneksa kolektivnog ugovora kojim je povećana osnovna plaća te usklađivanja koeficijenata složenosti posla.

Iz ACI-ja u priopćenju ističu i kako su prvo polugodište ove godine obilježili i brojni projekti te 1,9 milijuna eura vrijedne investicije.

“U jeku obilježavanja 40. obljetnice, naglasak i dalje ostaje na produljenju koncesija, koje predstavljaju preduvjet za dodatna ulaganja u postojeći sustav ACI marina”, ističe se u priopćenju. Navode i kako je nacionalni nautički lanac u prvih šest mjeseci ove godine uložio 1,9 milijuna eura, a do kraja ove godine očekuju i početak realizacije projekta izgradnje ACI marine Rijeka, “koji predstavlja najveću investiciju u povijesti nautičkog turizma Republike Hrvatske, vrijednu više od 50 milijuna eura”.

“Realizacija projekta izgradnje ACI marine Rijeka predstavlja značajno novo ulaganje za ACI, te značajan iskorak u poslovanju kroz ulaganje u novu nautičku akviziciju, zajedno s našim partnerom, tvrtkom GITONE Kvarner kroz zajednički poduzetnički pothvat”, istaknuo je član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju Josip Ostrogović. Podsjećamo, tvrtki ACI – GITONE, koncesionaru buduće ACI marine Rijeka, u svibnju je izdana lokacijska dozvola, dok je u lipnju svečano uručen ugovor o koncesiji na 30 godina.

Iz ACI-ja ističu i aktivnosti koje provode vezano uz očuvanje i zaštitu mora i priobalja, kao i ekološku održivost i smanjenje onečišćenja u svim marinama sustava. Uz nužnu zelenu tranziciju i digitalizaciju, ACI postupno provodi i diverzifikaciju poslovanja, pri čemu se u priopćenju ističe projekt “Dolina vodika Sjeverni Jadran”, za koju se ACI prijavio ranije ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari