Potražnja za kreditima kompanija u eurozoni na najnižoj razini u posljednjih 20 godina

Freepik.com
ilustracija, Foto: Freepik.com

Potražnja za kreditima kompanija u eurozoni spustila se u drugom tromjesečju na najnižu razinu u posljednjih 20 godina zbog podignutih kamatnih stopa i prigušenog gospodarskog rasta, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB) koje je prenijela Hina.

“Neto potražnja kompanija za kreditima oštro je pala u drugom tromjesečju godine, spustivši se na najnižu razinu od početka istraživanja 2003.”, objavio je ECB nakon kvartalnog istraživanja u kojem je sudjelovalo 158 banaka.

U trećem tromjesečju banke očekuju daljnji pad potražnje, iako puno manjeg opsega nego u drugom.

Banke su od početka prošle godine znatno postrožile kriterije za dodjelu kredita, konstatira ECB, a u trećem ih tromjesečju planiraju dodatno postrožiti na polju kreditiranja kompanija (iako blaže nego u razdoblju od travnja do lipnja).

Standardi za dodjelu stambenih kredita kućanstvima trebali bi se zadržati na razini proljetnog tromjesečja, dok bi za potrošačke kredite trebali biti tek neznatno stroži.

Anketa je pokazala kako su najvažniji motivi zajmodavaca za strožu kreditnu politiku percepcija o pojačanom riziku, smanjena tolerancija prema riziku i viši troškovi financiranja u uvjetima podignutih kamatnih stopa.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari