A1 od lipnja povećava cijene za 6,9 posto, u HT-u još nema odluke o poskupljenju

a1 u sustavu stavi fotku od ovdje za naslovnu https://www.a1.hr/hr/tko-smo-mi/objave-za-medije/-/objave/clanak/a1-hrvatska-ula-c5-bee-vi-c5-a1e-od-109-milijuna-eura-u-radiofrekvencijski-spektar/1452496137?_pressreleases_WAR_press_returnUrl=%2Fhr%2Ftko-smo-mi%2Fobjave-za-medije
Zgrada A1, Preuzeto s www.a1.hr

Telekom A1 Hrvatska od 1. lipnja uvećava mjesečne naknade svojim korisnicima za 6,9 posto na temelju indeksne klauzule i u skladu s Općim uvjetima poslovanja te prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023., o čemu su počeli obavještavati svoje korisnike.

U obavijesti korisnicima, koju su dužni poslati 30 dana prije početka primjene, iz A1 Hrvatska navode da je prosječna godišnja stopa inflacije za 2023. u Hrvatskoj bila osam posto te da primjena indeksne klauzule ne omogućuje raskid ugovora bez naknade. Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti.

“Uzimajući u obzir značajan rast troškova poslovanja poput izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, troškova nabave opreme i uređaja te porasta cijene energenata, a s ciljem održavanja kvalitete usluga, A1 Hrvatska je donijela poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. Iako je prosječna godišnja stopa inflacije prema DZS-u 2023. iznosila osam posto, A1 će od 1. lipnja uvećati iznos mjesečnih naknada za 6,9 posto”, kažu na upit Hine iz tog telekoma.

Poručuju i da je primjena indeksne klauzule uobičajena ne samo u telekomunikacijskoj industriji, nego i osiguravajućoj, građevinskoj, prilikom zakupa prostora i drugdje, a da se u telekomunikacijskoj industriji primjenjuje u mnogim EU zemljama.

Pixabay.com
Mobitel, ilustracija Foto: Pixabay.com

Osim korisnike, telekomi o promjenama cijena moraju bar 30 dana ranije obavijestiti i regulatora, agenciju HAKOM, što su iz A1 i učinili, potvrdili su Hini iz HAKOM-a.

S obzirom na to da su u opće uvjete poslovanja telekomi, pa i A1 Hrvatska, prošle 2023. uveli indeksnu klauzulu, koja u primjeni na cijene u tekućoj godini ne smije biti u postotku veća od godišnje prosječne stope inflacije u zemlji u prošloj godini, korisnici zbog tog poskupljenja nemaju mogućnost raskidati ugovore bez naknade. To su mogli samo u prvim mjesecima prošle 2023., kada je po prvi put u Hrvatskoj uvedena mogućnost da telekomi prateći stopu inflacije jednom godišnje mogu primijeniti indeksnu klauzulu na cijene u skladu s tom stopom, a slično je i u slučaju deflacije.

U 2023. telekom A1 Hrvatska od 1. srpnja primijenio je tu klauzulu od 8,5 posto za povećanje mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija, što je bilo manje od službene godišnje stope inflacije za 2022., koja je prema Državnom zavodu za statistiku iznosila 10,8 posto.

Hrvatski Telekom je za Hinu izjavio da odluka o toj primjeni za 2024. još nije donesena.

“Mogućnost usklađenja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije unesena je u Opće uvjete poslovanja HT-a. U skladu s time, HT je ovlašten jednom godišnje uskladiti cijene svojih usluga s prosječnom godišnjom stopom inflacije za prethodnu godinu. Odluka o eventualnoj primjeni usklađenja u 2024. godini još nije donesena”, kažu iz HT-a.

Taj telekom je indeksnu klauzulu u 2023. primijenio od 1. listopada povećanjem cijena mjesečnih naknada za pet posto.

Iz Telemacha Hrvatska nije stigao odgovor, a oni su prošle godine također iskoristili tu zakonsku mogućnost za primjenu indeksne klauzule, povećavši cijene mjesečnih naknada tarifnih paketa za 8,3 posto od 1. kolovoza.

A1 Hrvatska d.o.o.

Vrtni put 1, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
476.306.948,30 (2022)
Broj zaposlenih:
1.921 (2022)

HT d.d.

Radnička cesta 21, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
829.582.206,65 (2022)
Broj zaposlenih:
3.879 (2022)

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari