Značajan utjecaj turizma na gospodarski rast Španjolske

Wikimedia Commons/Luis García
Španjolska središnja banka, Foto: Wikimedia Commons/Luis García

Razvoj španjolskog turizma potaknut će ukupnu stopu gospodarskog rasta zemlje na 2,3 posto u 2024., što je mnogo više nego u drugim zemljama Europske unije, objavila je Španjolska središnja banka.

U svojim kvartalnim izvješćima, banka je povisila prognozu rasta s prethodnih 1,9 posto, koliko su predviđali prije tri mjeseca. Prošle godine španjolsko gospodarstvo poraslo je za 2,5 posto.

“Pozitivno iznenađenje uglavnom je posljedica dinamičnosti izvoza turističkih usluga”, navodi banka i dodaje da sve više stranih turista posjećuje zemlju i troši više.

Stopa rasta od 0,7 posto, veća od očekivane, u prvom tromjesečju također je imala pozitivan utjecaj na prognozu za cijelu godinu. U drugom tromjesečju središnja banka očekuje tromjesečni rast od 0,5 posto, dok je zadržala prognozu rasta za 2025. i 2026. na 1,9 odnosno 1,7 posto.

Španjolski rast će navodno nadmašiti druga velika gospodarstva Europske unije, a bit će veći i od prosječnih 0,9 posto predviđenih za eurozonu u 2024.

Prognoza rasta za Španjolsku drastično se razlikuje od odluke Bundesbanke da smanji svoju procjenu njemačkog gospodarskog rasta na 0,3 posto s prethodnih 0,4 posto za ovu godinu, prenosi Reuters.

No, Banka Španjolske je upozorila da bi neizvjesnost u održivosti uslužnog sektora, kao i ponovno aktiviranje fiskalnih ograničenja EU, što bi utjecalo na proračunske deficite, mogli ugroziti gospodarski rast. Usklađenost s tim pravilima zahtijevat će izradu i provedbu srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije koji će omogućiti veću korekciju javnog deficita od one predviđene ovim prognozama, piše u izvješću banke.

Španjolska središnja banka povećala je prognoze potrošačke inflacije usklađene s EU-om na tri posto ove godine s prethodnih 2,7 posto jer očekuje više cijene energije i bržu temeljnu inflaciju.

Banka očekuje i postupno usporavanje tempa inflacije na dva posto i 1,8 posto u sljedeće dvije godine, iako umjerenijom putanjom nego što se prethodno predviđalo.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari