Zelena energija iz Norveške opskrbljivat će njemačku željeznicu

Freepik.com
Zelena energija, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Norveška državna elektroenergetska tvrtka Statkraft od početka 2027. do kraja 2034. godine isporučivat će zelenu električnu energiju iz hidroelektrana i vjetroelektrana izravno njemačkoj željezničkoj tvrtki Deutsche Bahn (DB), priopćio je Statkraft.

Tijekom osmogodišnjeg ugovora o otkupu električne energije (Power Purchase Agreement, PPA), Statkraft, koji je i najveći europski proizvođač obnovljive energije, će isporučiti ukupno nešto više od 350 tisuća MW h zelene električne energije.

Riječ je o energiji iz dvije protočne Statkraftove hidroelektrane u Langwedelu i Landesbergenu u Donjoj Saskoj, u Njemačkoj. Vjetroenergija dolazi iz portfelja tvrtke Alterric s kojom je Statkraft sklopio ugovore o kupnji električne energije.

Novi PPA-ovi s Deutsche Bahnom pokrivaju očekivanu proizvodnju od oko 147 tisuća MW h od 2024. do 2026. godine. Kopnene (‘onshore’) vjetroelektrane nalaze se također u Donjoj Saskoj te u Hessenu i Brandenburgu.

 “Ugovori pokazuju našu predanost pokretanju energetske tranzicije te da našim kupcima ponudimo prilagodljiva energetska rješenja ‘po narudžbi’ – bilo da se radi o zelenoj električnoj energiji iz različitih izvora ili ugovorima sklopljenima po pojedinačnim uvjetima”, izjavio je Patrick Koch, voditelj u Statkraftu.

Inače, ova je norveška tvrtka već sklopila nekoliko PPA-ova s Deutsche Bahnom tijekom posljednjih godina. Statkraft od prošle godine isporučuje ukupno 1,9 TW/h zelene električne energije iz hidroelektrana u deset godina u sklopu prekograničnog PPA-a. Unatoč turbulentnom tržišnom okruženju, Statkraft nudi dugoročnu stabilnost cijena.

Ugovori o javnoj nabavi zelene energije podupiru Deutsche Bahn da postane klimatski neutralan do 2040. i prepolovi emisiju CO2 do 2030. godine, priopćio je Statkraft.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari