Zbog visokih stanarina njemačke kompanije ne mogu naći radnu snagu

Pixabay.com
Njemačka, Foto: Pixabay.com

Visoke stanarine u većim njemačkim gradovima otežavaju potragu kompanija za kvalificiranom radnom snagom, pokazalo je istraživanje revizorske kuće PricewaterhouseCoopers International Limited (PwC).

Mnogi smatraju visoke stanarine ključnom manom života u velikom gradu, koja je trećinu ispitanika potaknula na razmišljanje o novom poslu. Neki su ga već promijenili, utvrdili su autori istraživanja.

“Zato poslodavci u gradovima sve teže pronalaze i zadržavaju kvalificiranu radnu snagu”, zaključili su. Istraživanje je pokazalo i da zaposlenici od poslodavaca očekuju značajnu financijsku pomoć s visokim troškovima stanovanja.

Za potrebe studije PwC je prošle jeseni anketirao 4.200 zaposlenih u Njemačkoj u dobi od 18 do 65 godina u 12 velikih gradova, uključujući Berlin, Hamburg, München, Essen, Leipzig i Hannover.

Većini ljudi sviđa se život u velikom gradu zbog posla, kupovine, obrazovanja i kulturnih događanja, ali gotovo dvije trećine ispitanika nezadovoljno je stanarinama, troškovima vlasništva nekretnine i brojem stanova dostupnih za najam, prenosi Hina.

Posebno je teška situacija na tržištu stambenog prostora u Stuttgartu i Münchenu, pokazalo je istraživanje.

Neki zaposlenici nezadovoljstvo iskazuju otkazom. Njih 11 posto već je promijenilo posao zbog visokih najamnina. U dobnoj skupini od 18 do 34 godine brojka je porasla na 17 posto.

Spremnost na promjenu posla posebice je velika u Berlinu, gdje je zbog visokih stanarina novi posao potražilo 19 posto radnika, a njih 36 posto razmišlja o toj opciji. Brojka je veća samo u Stuttgartu gdje je njihov udio dosegnuo 38 posto.

4 Odgovora

  1. Tko nije naslijedio stan od roditelja ili nije kreditno sposoban, loše mu se piše

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari