Zbog mogućeg prekida sukoba u Gazi, cijene nafte u padu

freepik.com
Iskopavanje nafte, Foto: Freepik.com

Cijene nafte pale su u petak zbog mogućnosti prekida sukoba u Gazi koji bi mogao ublažiti geopolitičke zabrinutosti na Bliskom istoku, dok su jači dolar i slaba potražnja za benzinom u SAD-u također utjecali na cijene.

Fjučersi sirove nafte Brent niži su 53 centa, odnosno 85,25 američkih dolara po barelu. Fjučersi američke sirove nafte pali su za 52 centa, te iznose 80,55 dolara po barelu.

Oba ugovora trebala bi završiti tjedan na istoj razini ili s blagim gubicima nakon prošlotjednog rasta od oko tri posto.

Na pad cijena nafte utjecalo je izvješće o nacrtu rezolucije UN-a koja poziva na primirje u Gazi i kako je započela još jedna runda izvlačenja profita, ocijenio je za Reuters analitičar IG-a, Tony Sycamore.

“Primirje bi pomoglo u smirivanju strahova da bi se situacija u Gazi mogla proširiti po cijeloj regiji. Osim toga, to bi moglo potaknuti Hutije da se povuku i dopuste naftnim tankerima da prolaze kroz Crveno more, što bi također bio pozitivan razvoj u smislu pomoći u uravnoteženju dinamike ponude i potražnje”, rekao je Sycamore.

U Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte, isporuka naftnih derivata smanjena je na ispod devet milijuna barela po prvi put u tri tjedna, što ukazuje na moguće usporavanje potražnje za sirovom naftom.

Međutim, konzultantska kuća FGE rekla je da bi preliminarni tjedni podaci za prvu polovicu ožujka koji su pokazali da su kopnene zalihe sirove nafte i glavnih proizvoda u glavnim naftnim središtima u svijetu pale za gotovo 12 milijuna barela, u usporedbi s prosječnim smanjenjem od šest milijuna barela od 2015. do 2019. biti optimističan za cijene nafte.

U međuvremenu je američki dolar ojačao nakon što je Švicarska nacionalna banka iznenadno smanjila kamatne stope i ojačala globalni sentiment prema riziku. Jači dolar čini naftu skupljom za ulagače koji drže druge valute, smanjujući potražnju.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari