Zbog gospodarskih zabrinutosti i napetosti na Crvenom moru, cijene nafte variraju

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Fjučersi sirove nafte Brent u utorak su veći za tri centa, ili oko 0,04 posto, te iznose 78,15 američkih dolara po barelu, dok je Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta pala je za 23 centa, ili 0,32 centa, te iznosi 72,45 dolara po barelu.

“Strah od slabijeg gospodarskog rasta utjecao je na raspoloženje u cijelom robnom kompleksu, unatoč rastućim napetostima u Crvenom moru”, rekli su analitičari ANZ-a, prenosi Reuters.

Na Bliskom istoku, jemenski pokret Houthi proširit će svoje mete u regiji Crvenog mora kako bi uključio američke brodove, najavio je dužnosnik ove skupine, obećavajući da će nastaviti s napadima nakon američkih i britanskih napada na njihova mjesta u Jemen.

Više naftnih tankera tijekom jučerašnjeg dana objavilo je da neće ploviti u južnom dijelu Crvenog mora zbog učestalih napada, povećanja troškova otpreme i vremena potrebnog za prijenos nafte s jednog mjesta na drugo.

Analitičari smatraju da je i odluka kineske središnje banke, koja je jučer ostavila nepromijenjenu srednjoročnu kamatnu stopu (MLF), također utjecala na cijene nafte.

“Jučerašnje odbijanje kineske središnje banke da smanji svoje jednogodišnje MLF stope prigušilo je očekivanja izraženijih poticajnih mjera od strane vodećih kineskih političara, što je zauzvrat dovelo do slabijeg narativa potražnje za naftom koji je ograničio daljnji potencijalni rast “, rekao je Kelvin Wong, viši tržišni analitičar OANDA-e.

Azijske su dionice pale na najnižu razinu u mjesec dana, fjučersi američkih dionica su pali, a dolar je porastao u utorak jer su oštre primjedbe čelnika središnjih banaka ublažile očekivanja smanjenja kamatnih stopa, uoči današnjeg govora o gospodarskim izgledima Christophera Wallera iz američke središnje banke.

U međuvremenu, iznimno hladno vrijeme u SAD-u također bi moglo utjecati na cijene nafte i ograničiti njenu proizvodnju. U Sjevernoj Dakoti, proizvodnja je već manja za 400.000 do 425.000 barela dnevno zbog ekstremne hladnoće i povezanih operativnih problema.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari