Završena istraga o kibernetičkom napadu na sustav HANFA-e, nema straha za korisnike

Hakeri, ilustracija, Foto: Mati Mango/Pexels

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) pretrpjela je 23. siječnja kibernetički napad na svoj računalni sustav, o čemu je provedena istraga čiji su rezultati objavljeni danas.

Neovisna forenzička istraga, ističu u priopćenju, pokazala je kako je sofisticiranom tehnikom izvršen proboj na mrežni sustav kako bi se putem malicioznog koda kriptirali podaci i onemogućio pristup informacijskoj infrastrukturi.

Nema dokaza, međutim, da je tom prilikom došlo do neovlaštenog korištenja i otuđenja podataka iz sustava – napadač odmah nakon incidenta više nije bio prisutan u sustavu, a nije zabilježeno niti bilo kakvo kompromitiranje računala zaposlenika HANFA-e.

S obzirom na važnost zaštite podataka i temeljitog oporavka informatičke infrastrukture poduzete su dodatne sigurnosne i tehničke mjere koje umanjuju buduće rizike od novog incidenata.

Nakon sveobuhvatne analize, napominju iz HANFA-e, izrađen je dodatan plan podizanja razine informacijske sigurnosti, izvršen je pregled svih korisničkih računa te se uvode nove sigurnosne razine autentifikacije po pojedinim sustavima.

Pokrenut je također plan oporavka postojećih i podizanja novih aplikativnih sustava koji će biti usklađeni s najvišim sigurnosnim standardima.

Takvi će se sustavi postupno uvoditi tijekom narednog razdoblja jer će se u potpunosti sigurnosno i tehnički testirati prije upotrebe. Građani i subjekti nadzora i sada mogu provjeriti pružatelje financijskih usluga u registrima dostupnim na internetskoj stranici HANFA-e te koristiti druge važne im sadržaje.

HANFA će po završetku oporavka informacijskog sustava također revidirati mjere za redovitu provjeru sigurnosti informacijskog sustava, koje uključuju i provedbu neovisne vanjske revizije te testiranje digitalne operativne otpornosti.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari