Zagrebačka banka ostvarila dobit od 135 milijuna eura u prvom tromjesečju

Hina/arhiv
Zagrebačka banka, arhiv Foto: Hina/arhiv

Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuje financijsko izvješće banke.

“Ostvarili smo izvrsne rezultate te potvrdili zdrav rast u svim ključnim segmentima poslovanja i vodeću poziciju na tržištu. Poslovni prihodi su porasli, upravljanje troškovima je disciplinirano. Kapitalna i likvidnosna pozicija su snažne, imovina je dostatno pokrivena rezervacijama po kreditima”, istaknuto je u nerevidiranom, nekonsolidiranom financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi i službenoj stranici banke.

Zabini poslovni prihodi u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su 207 milijuna eura, što je rast za 33 milijuna eura ili 19 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Pritom je neto prihod od kamata iznosio 146 milijuna eura, uz povećanje za 27 milijuna eura ili 22,7 posto, dok je neto prihod od provizija i naknada dosegnuo 42 milijuna eura, uz rast od dva milijuna eura ili pet posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili su 19 milijuna eura te su bili veći za četiri milijuna eura ili 26,7 posto, najvećim dijelom zbog veće dobiti iz trgovanja, priopćeno je iz Zabe. Troškovi poslovanja od siječnja do kraja ožujka 2024. iznosili su 58 milijuna eura te su na godišnjoj razini bili veći za milijun eura ili 1,8 posto, pri čemu je omjer troškova i prihoda iznosio 28,02 posto.

Ostvarena dobit, Foto: Pixabay/Pexels

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosila je 149 milijuna eura, što je povećanje za 36 milijuna eura, odnosno 31,9 posto.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke zabilježili su otpuštanje u iznosu od 13 milijuna eura, uz smanjenje na godišnjoj razini za tri milijuna eura. Imovina banke, navodi se u izvješću, iznosi 20,03 milijarde eura te je manja za 345 milijuna eura ili 1,7 posto.

Neto krediti i predujmovi komitentima iznose 10,4 milijarde eura, uz povećanje od 133 milijuna eura ili 1,3 posto, koje je najvećim dijelom ostvareno iz kredita stanovništvu.

Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja, a iznose 16,4 milijarde eura. Pritom, smanjenje od 590 milijuna eura ili 3,5 posto zabilježeno je u depozitima pravnih osoba i stanovništva.

Depoziti kreditnih institucija iznose 141 milijun eura te su smanjeni za 64 milijuna eura ili 31,2 posto, izvijestili su iz Zabe.

Grupa Zagrebačke banke s rastom neto dobiti za 29,4 posto

Po podacima iz konsolidiranog, nerevidiranog financijskog izvješća, Grupa Zagrebačke banke je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 154 milijuna eura, što je za 35 milijuna eura ili 29,4 posto više u odnosu na prvi lanjski kvartal.

Rezultatu Grupe, kako se navodi, najviše su doprinijele Zagrebačka banka d.d., UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Leasing Croatia d.o.o.

Poslovni prihodi Grupe Zagrebačke banke iznosili su 253 milijuna eura i u odnosu na prvo tromjesečje 2023. veći su za 41 milijun eura ili za 19,3 posto, dok su troškovi poslovanja iznosili 82 milijuna eura, što je više za dva milijuna eura ili 2,5 posto.

Neto prihod od kamata iznosio je 181 milijun eura, uz rast od 35 milijuna eura ili 24 posto, neto prihod od provizija i naknada dosegnuo je 57 milijuna eura, što je na godišnjoj razini više za četiri milijuna eura ili 7,5 posto, dok su neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili 15 milijuna eura, što je više za dva milijuna eura ili 15,4 posto, podaci su iz izvješća.

Zagrebačka banka d.d.

Trg bana Josipa Jelačića 10, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
913.304.808,82 (2022)
Broj zaposlenih:
(2022)

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari