Za obnovu katedrale Notre-Dame de Paris prikupljeno 846 milijuna eura

Wikimedia.org/Notre-Dame en feu, 20h06.jpg
Požar u katedrali Notre-Dame de PAris, Foto: Wikimedia.org/GodefroyParis

Toranj Notre-Dame de Paris, koji je izgorio u plamenu i dramatično se srušio tijekom velikog požara 2019. godine, usred je ponovne izgradnje, a sama katedrala trebala bi biti otvorena tijekom 2024. godine. Za obnovu je prikupljeno 846 milijuna eura.

Unatoč nizu velikih zastoja u projektu koji je bez presedana i po opsegu i po dizajnu, ponovno otvaranje najposjećenijeg zdanja u Europi – koje je godišnje posjetilo oko 12 milijuna ljudi prije nego što je izgorjelo – očekuje se 8. prosinca 2024. godine.

Do kraja ove godine, piše Bloomberg, bit će dovršen jedan od najkritičnijih dijelova obnove zgrade: postavljanje okvira od čvrste hrastove grede visokog tornja. To je usklađen pothvat koji kombinira moderne i srednjovjekovne metode gradnje, vitalne za obnovu jednog od najvažnijih francuskih središta katolicizma.

Philippe Jost, direktor organizacije Rebâtir Notre-Dame de Paris, koja nadzire projekt, uvjeren je da iako izazova još uvijek ima, obnovu mogu završiti na vrijeme.

Nakon požara, koji je uništio dio Notre-Dame de Paris, na večer 15. travnja 2019. godine, francuski predsjednik Emmanuel Macron je obećao da će obnoviti ovu 860 godina staru katedralu u državnom vlasništvu, koristeći donacije koje su uključivale i neke od najbogatijih Francuza. Rekonstrukcija je, podsjeća Bloomberg, testirala strukturu lokalnog zanatstva i pružila nacrt koji bi mogao duboko transformirati filantropsku tradiciju zemlje.

Donatorski odbor od 21 člana nadgleda radove i uključuje Bernarda Arnaulta, drugog najbogatijeg pojedinca na svijetu i šefa luksuznog carstva LVMH; Françoise Bettencourt Meyers, nasljednicu L’Oréal SA; François Pinault, osnivača Kering SA, koji je Guccijev vlasnika te rukovoditelje velikih francuskih kompanija poput naftnog diva TotalEnergies SE, Sanofi i BNP Paribas SA.

Do sada je prikupljeno 846 milijuna eura od čega preko 70 posto iz četiri izvora. Najveći donatori, u dosadašnjem tijeku obnove su obitelji Arnault i Bettencourt sa po 200 milijuna eura a slijedi obitelj Pinault i fondacija TotalEnergies SE, sa po 100 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari