Za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, Zagrebačka banka nudi 100 milijuna eura

Zaba/PR
Nove kreditne linije za poduzetnike, Foto: Zaba/PR

Zagrebačka banka (Zaba), članica Grupe UniCredit, kroz svoje programe, nudi preko 100 milijuna eura za financiranja malog i srednjeg poduzetništva, u suradnji s lokalnim i multilateralnim razvojnim bankama i institucijama. U sklopu ovih kreditnih opcija, poduzetnicima su dostupna jamstva za osiguranje kredita za financiranje investicija i obrtnih sredstava, zbog kojih mogu ostvariti povoljnije kamatne stope ili supstituirati kolateral.

Kako bi smanjili troškove financiranja, priopćili su iz Zabe, poduzetnicima su u Zagrebačkoj banci dostupne i kreditne linije uz subvenciju kamate, koje sežu i do 75 posto za projekte zelene i digitalne tranzicije, od strane različitih domaćih institucija i tijela, a za koje su sredstva na razini tržišta ograničena.

Malo i srednje poduzetništvo ima ključnu ulogu u gospodarskom razvoju Hrvatske, a njihovim financiranjem dajemo višestruki doprinos održivom rastu. Našim je klijentima na raspolaganju niz opcija financiranja kojima dajemo potporu inoviranju i osnaživanju konkurentnosti te ih kroz pristup kapitalu potičemo da se odvaže na nove iskorake na tržištu“, istaknuo je Slaven Rukavina, član Uprave Zagrebačke banke.

Opcije Zagrebačke banke za financiranja malog i srednjeg poduzetništva dio su nove inicijative UniCredit for CEE u sklopu kojeg Grupa UniCredit nudi 60 financijskih rješenja u vrijednosti od preko 2,6 milijardi eura, dostupnih do kraja 2024. godine. Rješenja su posebno prilagođena pojedinim tržištima te podržavaju niz potreba poduzetnika, od inovacija, digitalizacije, konkurentnosti, održivosti i drugih aspekata poslovanja.

Kroz okvir UniCredit for CEE poduzetnicima u Srednjoj i Istočnoj Europi dostupno je deset programa financiranja ugovorenih na razini regije SIE, koji su aktivni na osam tržišta, s ciljem podrške uvođenju inovacija, digitalizacije, konkurentnosti, održivosti, kreativnosti i kulturi.

Također, lokalni programi dostupni su za specifične industrije poput poljoprivrede, turizma i izvoza, navode iz ove banke. Posebni subvencionirani kreditni aranžmani za mikropoduzetnike dostupni su na četiri tržišta kako bi se rješenjima za financiranje, digitalna plaćanja i financijsku pismenost podržale nove tvrtke.

Grupa nudi i podršku mikro i malim poduzećima u tranziciji prema održivijim poslovnim modelima putem raznih obrazovnih i poduzetničkih inicijativa. Primjerice, 13 programa financiranja imaju za cilj olakšati klijentima prijelaz prema ESG (ekološkim, društvenim i upravljačkim) praksama putem investicija u održive prakse i zelene tehnologije.

„UniCredit for CEE ne samo da konsolidira i proširuje našu ponudu proizvoda i usluga dostupnih mikro i malim poduzećima, već i povećava mogućnost dijeljenja najboljih praksi među tržištima u korist klijenata. Inicijativa daje priliku pojedinim zemljama da je prilagode specifičnim potrebama i ambicijama naših klijenata na svakom tržištu. Ovo je još jedan dokaz naše predanosti te bliskosti s našim klijentima, zajednicama i tržištima na kojima poslujemo“, dodala je Teodora Petkova, direktorica Grupe UniCredit za Srednju i Istočnu Europu.

Ističe i kako u ovoj regiji, UniCredit je prošle godine podržao 63 tisuće malih poduzeća s 15 milijardi eura kredita, a više od 53 tisuće mikropoduzeća s četiri milijarde eura kredita.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari