Xiaomi izvijestio o prihodima na kraju 2023.

Pexels.com/Jericzon del Rosario
Xiaomi, Foto: Pexels.com/Jericzon del Rosario

Kineska tehnološka kompanija Xiaomi izvijestila je o dvoznamenkastom rastu prihoda u četvrtom tromjesečju 2023. godine zbog rasta prodaje mobitela koja signalizira oporavak sektora.

U razdoblju od listopada do prosinca 2023. Xiaomijev prihod porastao je za 11 posto, na 9,37 milijardi eura. Prilagođena neto dobit više je nego utrostručena, porasla je na 627,11 milijuna eura.

Xiaomi je u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca isporučio 40,7 milijuna mobitela, za 23 posto više nego u istom razdoblju 2022. i zauzeo treće mjesto u svijetu s tržišnim udjelom od 13 posto, prema podacima istraživača Canalysa.

“Kao što se i očekivalo, ukupne isporuke pametnih telefona bile su u drugoj polovici 2023. bolje nego u prvoj. Trend na globalnom tržištu potrošačke elektronike i dalje pokazuje postupni oporavak”, rekao je predsjednik Xiaomija Lu Weibing.

U Kini, najvećem tržištu, kompanija je isporučila 9,5 milijuna uređaja, za 12 posto više nego na kraju 2022., i svrstala se na peto mjesto, s tržišnim udjelom od 13 posto.

Sve zasićenije tržište potaknulo je ipak Xiaomi da proširi poslovanje i na druge sektore, prenosi Hina. U Kini su poznati i po kućanskim aparatima, a ušli su i na tržište električnih vozila, u skladu s planom predstavljenim 2021. godine.

Xiaomi je u razvoj električnog vozila uložio 1,28 milijardi eura, rekao je Lei, a u idućih deset godina planira u poslovanje s automobilima uložiti više od 9,21 milijardu eura.

U prošloj godini troškovi istraživanja i razvoja porasli su im za 19,2 posto, na 2,44 milijarde eura, u prvom redu zbog novih projekata u poslovanju s električnim vozilima.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari