WTO prepolovio procjenu rasta svjetske trgovine, povećat će se za samo 0,8 posto

Pixabay.com
Trgovina, ilustracija Foto: Pixabay.com

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) prepolovila je u četvrtak procjenu rasta svjetske robne razmjene u ovoj godini, istaknuvši inflaciju i podignute kamatne stope u SAD-u i EU, problematično kinesko tržište nekretnina i rat u Ukrajini.

Obujam robne trgovine povećat će se za samo 0,8 posto u 2023., upola slabije no što su pokazivale procjene u travnju, objavio je WTO. U 2024. predviđaju da će oporavak biti, uz prognoziranu stopu rasta od 3,3 posto, više-manje u skladu s travanjskom prognozom, prenosi Hina.

Posustajanje trgovine proširilo se na više zemalja i više vrsta robe, posebno željezo i čelik, uredsku i telekomunikacijsku opremu, tekstil i odjeću, navode u WTO-u. Automobili su pak značajna iznimka, s obzirom na snažan rast prodaje u ovoj godini, istaknuli su.

Ponovo su upozorili na naznake znakove fragmentacije trgovine, izdvojivši smanjeni udio intermedijarnih proizvoda u robnoj razmjeni, pokazatelj aktivnosti globalnog opskrbnog lanca

U prvoj polovini godine njihov udio iznosio je 48,5 posto, u usporedbi s prosječnih 51 posto u prethodne tri godine. Nije posve jasno je li taj pad posljedica geopolitičkih napetosti ili općeg gospodarskog usporavanja, napominju.

“Podaci navode na zaključak da se roba i dalje proizvodi kroz složene opskrbne lance, ali da su ti lanci možda dosegnuli maksimum”, objašnjavaju u WTO.

Dodaju da su izgledi za podizanje odnosno za snižavanje prognozi više-manje izjednačeni. Mogući nepovoljni čimbenici uključivali bi izraženije posustajanje kineske gospodarske aktivnosti no što se trenutno očekuje i jačanje inflacije koje bi nalagalo više kamatne stope kroz dulje razdoblje.

Prognoze bi pak mogle biti podignute ako inflacija popusti u kratkom roku, kažu u WTO-u.

Naglašavaju i da nema dokaza o široj deglobalizaciji koja bi mogla ugroziti prognozu za trgovinu u idućoj godini.

Očekivano usporavanje trgovine treba nas zabrinuti zato što bi moglo smanjiti životni standard ljudi diljem svijeta, posebno u siromašnim zemljama, objašnjava glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

“Fragmentacija globalne ekonomije samo bi pogoršala te izazove”, upozorila je.

Prognoze obuhvaćaju samo robnu trgovinu, a u WTO-u kažu da rast trgovine uslugama usporava nakon snažnog oporavka međunarodnog turizma u prošloj godini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari