Wall Street u porastu unatoč jačanju inflacijskih pritisaka

Foto: Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da jačanje inflacijskih pritisaka nije toliko snažno da bi američka središnja banka već u rujnu ponovno povećala kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,96 posto, na 34.907 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,84 posto, na 4.505 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 13.926 bodova.

Jučer objavljeno izvješće, piše Hina, pokazalo je da su proizvođačke cijene u kolovozu u SAD-u porasle više nego što se očekivalo, za 0,7 posto na mjesečnoj i 1,6 posto na godišnjoj razini.

Ti su podaci, kao i oni objavljeni dan prije o rastu potrošačkih cijena, pokazali da su u kolovozu inflacijski pritisci donekle ojačali.

No, to nije uznemirilo ulagače jer je na tržištu prevladala teza da to nije toliko snažan rast inflacije da bi američka središnja banka već u rujnu dodatno povećala kamatne stope.

Uz to, ostali makroekonomski podaci, kao što su oni o rastu potrošnje na malo i blagom rastu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima, pokazali su da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo izbjeći recesiju.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 97 posto izgleda da će Fed na sjednici u rujnu ostaviti kamate nepromijenjene. Osim toga, postoji 67 posto izgleda da ih neće povećati ni u studenome.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari