Wall Street blago porastao, ulagači na oprezu nakon izvješća o inflaciji

pixabay.com
Burza, New York, SAD Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, a trgovalo se oprezno nakon izvješća o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 0,20 posto, na 34.575 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,12 posto, na 4.467 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 13.813 bodova.

U fokusu ulagača, pojašnjava Hina, bilo je izvješće o inflaciji, koje je pokazalo da su potrošačke cijene u SAD-u u kolovozu porasle na mjesečnoj razini za 0,6 posto, najviše u ovoj godini, dok su na godišnjoj razini bile veće za 3,7 posto.

Jačanje inflacijskih pritisaka ponajviše je posljedica rasta cijena nafte u tom mjesecu.

Temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, porasla je, pak, u kolovozu 0,3 posto na mjesečnoj, a 4,3 posto na godišnjoj razini, sporije nego mjesec dana prije.

Usporavanje temeljne stope inflacije ohrabrilo je ulagače i podržalo tezu da američka središnja banka neće u rujnu dodatno povećati kamatne stope.

Premda se ne očekuje povećanje kamata na predstojećoj sjednici Feda, ulagači su oprezni jer bi razdoblje povišene inflacije moglo potrajati, a to bi značilo i da bi Fed zadržao povišene kamate dulje nego što se očekivalo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari