Vučković: U najkraćem mogućem roku obnavljat ćemo svinjogojski fond

Pixabay.com
ASK, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Do sada je isplaćeno 1,9 milijuna eura za 220 svinjogojaca koji su pretrpjeli štetu zbog afričke svinjske kuge, rekla je ministrica poljoprivrede RH, Marija Vučković, potvrdivši kako će svinjokolje u Slavoniji ove jeseni biti, a svinjogojski fond obnovit će se u najkraćem roku.

Prema njezinim riječima, danas i sutra nastavlja se s isplatama, prenosi Hina, a isplatit će se ukupno 1,2 milijuna eura za 249 oštećenih svinjogojaca.

“Do danas je eutanazirano oko 19.400 svinja s 870 gospodarstava dok je dodatno putem ovlaštenog procesa klanja otpremljeno oko 34.000 svinja čime je razrijeđena populacija svinja u zoni ograničenja, što je nužno”, rekla je ministrica Vučković.

Najavila je da će država “svinjogojski fond obnavljati u najbržem mogućem roku” te će “pored naknada za direktne štete i rada na naknadama za izgubljenu dobit, na vrijeme objavljivati investicijske programe za ponovno podizanje proizvodnje”.

Naglasila je stav ministarstva poljoprivrede da se naknada štete isplaćuje svim uzgajivačima, dok će se dodatno poduprijeti obnova proizvodnje svima koji to žele. Potvrdila je kako se zona ograničenja i dalje prostire na cijelu Vukovarsko-srijemske županije, tri jedinice lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj i jedne u Osječko-baranjskoj županiji.

“Prodaje svježeg mesa, odnosno klanja na vlastitom gospodarstvu u zoni ograničenja nema, kao ni prodaje svježeg mesa koje potječe od životinja iz zone ograničenja, niti svih oblika prerađevina osim onih koji su dozvoljeni posebnom uredbom”, podsjetila je Vučkovićeva.

pixabay.com
Foto: Pixabay.com/ilustracija

Svinjokolje će biti

Potvrdila je kako će se svinjokolje održavati, prenosi Hina, ali tako da ne utječu na širenje kuge.

“Najmanje što možemo napraviti je podržati tu tradiciju financijski i na sve druge moguće načine”, poručila je ministrica poljoprivrede.

Na pitanje dokle se stiglo s kategorizacijom odnosno rekategorizacijom objekata za  držanje svinja, rekla je kako je posljednje četiri godine kategorizirano više od 74.000 objekata.

“Osim što smo platili prvu kategorizaciju, nedavno smo, prije pojave afričke svinjske kuge, propisali da ćemo još jedanput svima platiti kategorizaciju iako je to obveza posjednika”, rekla je te dodala da je do danas uvjete za rekategorizaciju odnosno prelazak u višu kategoriju koja zadovoljava biosigurnosne uvjete, ostvarilo 7.124 objekta.

Ministrica Vučković u Vinkovcima je bila nazočna Koordinaciji župana s gradonačelnicima i načelnicima Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je riječ bila upravo o suzbijanju afričke svinjske kuge.  Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potvrdio je kako se afrička svinjska kuga pojavila i u općini Ivankovo, na jednom gospodarstvu.

“Što se tiče svinjokolja, održat će se tako da će se dopremiti gotove svinjske polutke izvan zone ograničenja. Detalje još nismo dogovorili, ali se nadam najboljem, a optimizam nam podiže i najava da bi se mjere mogle ukinuti u područjima koja i u idućih mjesec dana ostanu netaknuta od afričke svinjske kuge”, naveo je Dekanić.

Tijekom dana ministrica Vučković bi se trebala susresti i sa svinjogojcima u Gundincima u Brodsko-posavskoj županiji.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari