Vučković na Vijeću za poljoprivredu predložila osnivanje rezerve za pomoć u slučaju kriza

Pixabay.com
Govor, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo predstavila inicijativu za uspostavu dodatnog instrumenta u okviru ZPP-a kojim bi se omogućio jednostavan, brz i učinkovit alat za pružanje pomoći poljoprivrednicima u slučaju većih tržišnih poremećaja uzrokovanih pojavom bolesti, vremenskim nepogodama i drugim kriznim situacijama.

“Predloženo je osnivanje rezerve u visini od dva posto nacionalne ZPP omotnice, koju bi države članice mogle aktivirati odmah po izbijanju krize i na takav način dodatno pomoći pogođenim proizvođačima”, izvijestili su u utorak iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede u priopćenju o sastanku Vijeća, koji je 23. i 24. listopada održan u Luksemburgu.

Ministrica Vučković je tu inicijativu, u sklopu točke o stanju na tržištu, predstavila u ime Hrvatske i Slovenije, prenosi Hina.

Inicijativi su se unaprijed pridružile Bugarska, Cipar, Grčka, Mađarska, Malta i Portugal, a na samom sastanku se o njoj pozitivno očitovao i niz drugih država, pa je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski “zaključio da će Europska komisija razmisliti o adekvatnom modelu za njenu uspostavu”, piše u priopćenju.

Navodi se i kako je u uvodnom dijelu rasprave o stanju na tržištu prisustvovao i ukrajinski ministar Mykola Solskyi, koji je dao kratki pregled trenutne situacije na ratom pogođenom području te vezano uz problematiku izvoza ukrajinskih žitarica i povezanog funkcioniranja Koridora solidarnosti. Ministri su još jednom izrazili punu podršku i solidarnost s Ukrajinom te se izjasnili oko daljnje potrebe jačanja kapaciteta Koridora.

“Hrvatska je pritom ukazala na probleme s popunjenošću skladišnih i transportnih kapaciteta i zabrinutostima svojih ratarskih proizvođača te zatražila od Europske komisije dodatni angažman u tom pogledu”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatska je, kako se nadalje navodi, bila i među državama koje su podržale litvanski dokument o budućnosti ekološke proizvodnje, a pozdravila je i rezultate nedavnog sastanka Višegradske skupine, o čemu je izvijestila Češka, posebno u dijelu koji se tiče šumarstva.

“Kako bi se osiguralo da se buduće odluke bitne za šumarsku politiku donose na stručan i transparentan način, bitno je osigurati, odnosno ojačati ulogu Vijeća za poljoprivredu, Stalnog odbora za šumarstvo te Radne skupine za šumarstvo”, izjavila je pritom ministrica Vučković.

Na sastanku Vijeća, kako se navodi, postignut je jednoglasan dogovor za kvote u Baltičkom moru za 2024. godinu, a iz područja ribarstva dane su političke smjernice za izradu EU stajališta za godišnji ICCAT sastanak u studenom u Kairu.

Uz to, ministri su razmijenili mišljenja o izmjenama Okvirne direktive o otpadu, i to u dijelu koji se tiče hrane.

6 Odgovora

  1. Gospođi ministrici je bolje da da ostavku nakon sto je pobila pola svinja po Slavoniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari